Guvernul vrea impozite mai mari pentru medici, farmacisti, avocati si alte profesii liberale, de la 1 iulie
Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un proiect care prevede contributii mai mari de la 1 iulie pentru aproximativ un milion de profesionisti si Persoane Fizice Autorizate. Si asta nu e tot, avertizeaza patronatele, acestia ar urma sa plateasca si birurile datorate pentru ultimii 5 ani, potrivit Fiscului.
Cateva zeci de avocati, medici, farmacisti, sportivi, contabili sau asistenti au primit in 2014 de la ANAF decizii de impunere de zeci de mii de lei, cu tot cu penalitati, pentru ultimii 4 ani.
Tot acest scandal ar fi pornit dupa ce inspectorii ANAF ar fi descoperit ca intr-un intreg lant de farmacii din Romania toate farmacistele erau angajate folosind contracte de drepturi de autor. Lucru interzis de Codul Fiscal - pentru ca drepturile de autor presupun activitati independente, de creativitate - dar permis de o hotarare de guvern din 2010.
"S-a folosit un alt contract, cu impozite si contributii mai mici, pentru a face o angajare mascata", spun surse din ANAF.
Patronatele sustin ca nu e nimic ilegal. Cristian Parvan, presedintele Patronatului pentru Servicii Private din Romania: "Contribuabilii au platit, nu e munca la negru, au platit conform celor doua reglementari."
Ministerul Finantelor propune insa o hotarare care desfiinteaza "independenta" data de lege profesiilor liberale. Vorbim de aproape un milion de oameni care ar plati dublu contributii fata de cat platesc acum.
Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de finante, deputat PNL: "A gasit o solutie sa mai ia niste bani, cum a gasit si cu impozitarea bacsisului. Deci vrea sa-i recalifice pe toti din zona cu persoanele independente, sa-i duca in zona salariatilor sa ia dublu contributii sociale, sa ia dublu contributii de sanatate."
Patronatele sustin ca miza noii legi e uriasa, pentru ca avocatii, consultantii si intermediarii din activitati financiare, dar si sportivii sunt in topul persoanelor cu cele mai mari venituri din activitati independente, declarate la Fisc an de an. Conform unor surse, actul normativ ar putea fi aprobat in sedinta de Guvern de miercuri si ar intra in vigoare la 1 iulie.
Mai multe despre:
#impozite#profesii liberale
Pe acelasi subiect: