Greseala elementara pe care o fac romanii la serviciu: 2 din 3 angajati mananca pe fuga. Ce boli grave produce pranzul “pe tastatura”
Doua treimi dintre salariatii romani iau pranzul pe fuga sau, mai rau, sar peste el. La aceasta concluzie au ajuns autorii unui studiu recent.
Potrivit acestora, oamenii nu inteleg care sunt beneficiile unei pauze pentru masa de la jumatatea zilei, ori nu se pot bucura de ea din cauza programului de la serviciu. Specialistii in nutritie ne avertizeaza ca acest obicei nesanatos poate conduce in timp la aparitia unor boli cronice precum gastrita, ulcerul sau diabetul.
Credeti sau nu, masa de pranz este in stransa legatura cu rezultatele pozitive pe care angajatii le au la serviciu. Unii manageri stiu asta si au amenajat in cadrul companiei locuri speciale in care se poate lua masa.
Pentru angajatii care prefera mancarea de acasa si vor sa ia pranzul intr-un cadru mai restrans, reprezentantii unei companii au amenajat o bucatarie. Este dotata cu frigider, cuptor cu microunde, filtru de cafea si chiar un prajitor de paine. In plus, aici exista mereu cosuri cu fructe pe care oamenii le pot manca intre mese.
Fiecare angajat petrece acolo o ora. ''Avem alte conditii fata de cele de la restaurant, unde poate e muzica prea tare sau e lume multa. Pauza de masa e fix la mijlocul programului de lucru, ne ajuta foarte mult, ne ajuta sa ne relaxam si sa socializam'', spune o tanara.
''Prefer sa mananc aici in bucataria noastra pentru ca ma ajuta sa-mi cimentez relatiile cu colegii mei'', a spus alta tanara.
Din pacate, acestea sunt exceptii. Fie ca lucreaza in multinationale, ori in firme mici, cei mai multi dintre angajati mananca pe repede inainte. Se opresc in primul fast food, isi iau ceva la pachet si se intorc in fuga in fata laptopului.
''Nu intotdeauna reusesc sa includa in alimentatie alimente sanatoase si de cele mai multe ori sar peste masa de pranz'', spune Andra Samson, PR.
Gresit, spun specialistii in nutritie. Lucru confirmat si de statisticile Ministerului Sanatatii. La noi, 3 din 10 bolnavi de esofagita, ulcer sau gastrita au intre 25 si 49 de ani.
''Atata timp cat nu reusim sa mancam masa de pranz, obosim si mai mult. In general, cei care lucreaza in birou au nevoie de aceasta pauza intre 40 si 60 de minute. Foarte importanta este ruperea completa de treburile si obligatiile de la serviciu. Sa venim cu un aer proaspat, nu laptop, nu telefon", spune nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Asadar, daca nu puteti manca la ore fixe, alegeti macar alimente santoase cat mai putin procesate.
Pe acelasi subiect: