Articol din Codul Muncii, declarat neconstitutional. Ce se intampla cu contractul de munca al angajatului in cazul unei plangeri penale
Suspendarea contractului individual de munca, la plangerea penala a angajatorului impotriva salariatului, prevazuta in Codul muncii, este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei.
CC a fost sesizata de o instanta privind exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin.(1) lit.b) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, potrivit carora "Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: (...) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti".
Cu unanimitate de voturi, curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile conform carora contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului, in cazul in care acesta a formulat plangere penala impotriva salariatului, sunt neconstitutionale.
Decizia este definitiva si general obligatorie.