Nu copia CV-uri de pe internet si nu folosi modele de scrisoare de intentie incercate si de altii! Fii cat mai original si incearca sa “te vinzi” cat mai bine!

La interviul de angajare, fii detasat si convingator, dar in anumite limite, insa. Nu incerca sa te lauzi mai mult decat este cazul.

In momentul de fata se merge foarte mult pe recomandari, conteaza foarte mult sa cunosti omul pe care il angajezi, sa stii de ce este in stare. Scrisorile de recomandare sunt ca o scrisoare de intentie, ele aduc in prim plan ce inseamna angajatul ca persoana, in ele trebuie punctate foarte clar calitatile angajatului, nu generalitati”, a explicat, la videochatul incont.ro, Monica Dona, Human Capital Consultant la comapania de resurse umane Lugera&Makler.

Potrivit acesteia, inainte sa trimiti CV-ul, citeste cu atentie cerintele angajatorului ca sa fii sigur ca te incadrezi in profilul pe care acesta il cauta.

CV-ul si scrisoarea de intentie nu trebuie realizate dupa template-uri gasite pe internet, pentru ca daca nu sunt personalizate, nu impresioneaza cu nimic. Convinge angajatorul sa te cheme la interviu!”, spune Monica Dona.

Desi pentru multi scrisoarea de intentie era pana acum optionala, in prezent a devenit obligatorie. Doua treimi dintre angajatori sustin ca nici nu se uita pe CV, daca nu este insotit si de o scrisoare de intentie.

Cum arata o scrisoare de intentie reusita?

- In cazul in care este posibil, adreseaza scrisoarea ta de intentie unei persoane anumite. Fa putina cercetare si afla cam cine s-ar putea uita peste scrisoarea si CV-ul tau. Demonstreaza nu numai interesul, dar arata si faptul ca scrisoarea ta nu este una generica, ci una creata special pentru acea persoana!

- Modifica-ti scrisoarea de intentie in functie de jobul pentru care aplici, motivand mereu de ce esti cea mai buna alegere. Managerii care se ocupa de angajari cauta scrisori specializate, nu productii in masa.

- Afla cat mai multe detalii si despre firma angajatoare. Explica, in cuprinsul scrisorii, de ce angajatorul ar trebui sa te aleaga pe tine si cat de potrivit esti pentru jobul oferit. Asta arata angajatorului cat de mult ai ajuns sa cunosti firma si s-ar putea sa iti inlature cam toata competitia.

- Nu repeta ceea ce deja ai scris in CV. Scrisoarea este o sansa unica de a arata angajatorului calitatile tale, dar in acelasi timp, o sansa de a-l lasa sa vada cine esti cu adevarat.

- Verifica de doua - trei ori scrisoarea, pentru a evita greselile de gramatica. O jumtate dintre angajatori spun ca nici macar nu se uita peste un CV sau o scrisoare de intentie care are greseli de gramatica.

Sursa informatiilor: www.ejobs.ro