Fie ca esti tamplar, sudor sau medic, tarile nordice ofera, pana la sfarsitul anului si in prima luna a anului urmator, posibilitatea de a-ti gasi un job, cele mai multe pozitii disponibile fiind in constructii, agricultura sau in domeniul medical.

De exemplu, in Finlanda te poti angaja ca sudor, pentru un salariu cuprins intre 2.500 si 3.000 de euro pe luna, daca ai cel putin un an de experienta.

Contractele se incheie pe o perioada de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire, iar cazarea va fi gratuita.

Pe langa experienta, principala conditie pentru angajare este cunoasterea obligatorie a limbilor germana si engleza.

Angajatorii din Norvegia cauta, de asemenea, muncitori calificati romani in constructii, respectiv tamplari cu minimum 3 ani de experienta. Iar salariile nu sunt deloc de neglijat: intre 4.500 si 5.000 de euro.

Contractele se vor desfasura pe o perioada de un an, cu posibilitatea de prelungire, pe coasta de vest a Norvegiei, iar cunoasterea limbilor straine, engleza si o alta limba nordica, in cazul de fata, este din nou o conditie de angajare.

In Olanda, salariile sunt mai mici, dar oferta de locuri de munca este mai bogata. Angajatorii din aceasta tara ofera salarii de 1.600 - 1.800 de euro, cazare, masa si asigurari platite si angajeaza lacatusi tubulatori, sudori in argon, supraveghetori de santier, inspectori in siguranta muncii, macaragii sau ingineri constructori.

Durata contractului este de un an, cu posibilitatea de prelungire, iar angajatorii ofera 10 zile de concediu o data la 4 luni. Toate ofertele de mai sus sunt valabile pana la 31 decembrie, deci trebuie sa te grabesti.

Suedia cauta medici si personal medical cu cel putin doi ani de experienta si care sa stie limba engleza. Angajatorul ofera ulterior un curs gratis de invatare a limbii suedeze.

Recrurarea se face in urmatorele specializari: psihiatrie, radiologie, chirurgie, anestezie, medicina interna si anatomo-patologi. Salariul este negociabil, iar oferta este valabila pana pe 17 ianuarie 2011.

Daca ai fi dispus sa lucrezi in agricultura, in Danemarca poti castiga mai mult de 1.200 de euro pe luna brut, in ferme de cultivare a legumelor sau a fructelor de padure sau in ferme de animale.

Candidatii trebuie sa aiba intre 18 si 30 de ani, sa fi absolvit liceul agricol sau o facultate cu profil agricol si sa aiba cel putin doi ani de experienta. Permisul de conducere si experienta in condusul tractorului constituie un avantaj.

Angajatorul iti gaseste cazare in apropierea fermei, dar contra cost, respectiv 200 – 300 de euro pe luna. Oferta este valabila pana pe 20 ianuarie 2011.

Detalii despre depunerea dosarului si actele necesare pentru angajarea in Damenarca poti obtine de pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca sau de la consilierul EURES Gabriela Nedelcu[email protected], telefon 021/313.91.41.