Fata de trimestrul anterior, perspectivele de angajare prezinta o usoara scadere de 2 puncte procentuale, in schimb fata de aceeasi perioada a anului trecut, prezinta o crestere considerabila de 9 puncte procentuale.
“Un semnal vizibil privind stabilizarea pietei muncii este dat de faptul ca 62% dintre angajatori afirma ca vor sa-si pastreze personalul actual, iar 15% manifesta intentii de angajare. Cu toate acestea, data fiind si stagnarea activitatii din perioada Sarbatorilor de iarna, un procent mai mare de angajatori (17%) dau semne ca isi vor reduce personalul pe parcursul trimestrului urmator”, explica Eliza Nechifor, coordonator de marketing si comunicare al Manpower Romania.
Angajatorii din sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, iar cei din sectorul industrie prelucratoare si finante, asigurari si servicii de afaceri manifesta un optimism prudent in ceea ce priveste previziunea de angajare.
Comertul si industria prelucratoare vor face cele mai multe angajari. Constructiile, cele mai putine!
Astfel, potrivit studiului, angajatorii din sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul raporteaza planuri optimiste de angajare, cu o previziune neta de angajare de +14%, iar cei din sectorul industrie prelucratoare manifesta un optimism prudent, raportand o previziune de +10%.
Cateva oportunitati sunt preconizate si in sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde previziunea este situata la nivelul de +6%.
Cu toate acestea, scaderi in volumul angajarilor sunt asteptate in celelalte sapte sectoare. Un climat extrem de pesimist privind angajarile se manifesta in sectorul constructii, unde angajatorii raporteaza o previziune mult diminuata de -17%, iar perspective deosebit de rezervate sunt de asemenea evidentiate in sectoarele hoteluri si restaurante si industria extractiva, cu previziuni de -15%, respectiv -14%.
“In ceea ce priveste persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, este interesant de subliniat ca, in ciuda numarului limitat de pozitii disponibile pe piata muncii din Romania, angajatorii inca intampina dificultati in a gasi candidatii potriviti, candidati care sa-i ajute in mod eficient in atingerea obiectivelor de business. In consecinta, perioada actuala este una propice pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, acestia avand oportunitatea de a identifica competentele specifice cautate de angajatori si de a se recalifica sau specializa in functie de acestea, astfel incat sa-si asigure reintrarea pe piata muncii” a precizat Eliza Nechifor.
Somerii din Sud-Vest si Nord-Est au cele mai mici sanse de angajare
La nivel regional, angajatorii din doar doua din cele opt regiuni analizate se asteapta la o crestere privind nivelul agajarilor in primele trei luni ale anului viitor. Cresteri moderate privind numarul de personal sunt raportate de angajatorii din Sud-Est si Bucuresti si Ilfov, unde previziunea neta de angajare se ridica la +5%, respectiv +4%.
In acelasi timp, in alte cinci regiuni se prognozeaza valori negative ale activitatii de angajare, cu previziuni deosebit de reduse de -20% raportate in Sud-Vest si cu sanse de angajare mult diminuate in Nord-Est, unde previziunea este de -12%. In Centru, se asteapta un ritm lent privind activitatea de angajare, cu o previziune de -7%.
Studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca pentru primul trimestru al anului 2011 a fost realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 750 de angajatori din Romania.
NOTA: Previziunea neta de angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.