Codul Muncii, modificat din nou. Ce se întâmplă cu vechimea angajaților, dacă angajatorul intră în faliment
Antreprenori, afaceri, angajati, birou
Deţinătorul autorizat al arhivei unui angajator aflat în faliment este obligat să elibereze foştilor angajaţi un document din care să reiasă activitatea acestuia.
Această propunere legislativă inițiată de doi deputați PMP pentru completarea art. 34 din Legea 53/2003, Codul Muncii, a fost adoptată, miercuri, în plenul Senatului.
"În cazul în care angajatorul se află în faliment lichidare sau radiere, conform prevederilor legilor în vigoare, deţinătorul autorizat al arhivei fostului angajator este obligat să se elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta", precede propunerea legislativă iniţiată de deputaţii PMP Corneliu Bichineţ şi Petru Movilă, potrivit Agerpres.
Iniţiatorii explică în expunerea de motive că, în forma actuală, legiuitorul nu precizează ce se întâmplă cu angajatorii societăţilor comerciale aflate în faliment, lichidare sau radiere.
"Practica actuală arată că există posibilitatea de a solicita eliberarea adeverinţei constatatoare a raporturilor de muncă la deţinătorul autorizat al arhivei fostului angajator. Însă, de cele mai multe ori, aceştia refuză, iar foştii angajaţi se găsesc în situaţia de a acţiona în judecată entitatea care deţine arhiva angajatorului, doar pe această cale existând şansa să obţină documentele care se demonstreze vechimea în muncă", se menţionează în expunerea de motive.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Pe acelasi subiect: