Cei mai cautati specialisti pe piata muncii. Angajatorii ofera pachete salariale generoase, pentru a-i atrage pe cei mai buni
Angajati, birou, companii
Sectoarele IT, farma, retail, agricultura si telecomunicatii domina in acest an piata serviciilor de recrutare de specialisti si manageri, arata un raport al companiei de externalizare a serviciilor de resurse umane Smartree.
Jumatate dintre recrutarile facute de Smartree in 2016 au fost pentru pozitii de specialisti sau middle management, iar restul - pentru munca temporara, un segment in crestere in ultimul an.
Piata locala a fortei de munca din acest an a fost caracterizata de un echilibru in ceea ce priveste pozitiile ocupate de romani, acestia fiind recrutati in egala masura atat pe pozitii de seniori, cat si de incepatori, in diverse domenii de activitate. In continuare, insa, cele mai multe oferte si cereri sunt incadrate in industria de IT.
“Anul 2016 a fost un an provocator din punct de vedere al recrutarilor, fiind marcat de numeroasele oferte pentru angajati cu o experienta semnificativa in anumite domenii. Un alt trend, a carui continuitate o estimam si pentru anul viitor, este numarul tot mai mare al pozitiilor deschise pentru joburi temporare”, a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.
Astfel, 50% dintre joburile puse la dispozitie de catre clientii Smartree au fost pe contracte de timp determinate. Acest lucru a generat, pe de alta parte, cresterea echipelor de resurse umane din companiile de IT si shared services, doua dintre industriile in care numarul de angajati pe termen scurt este intr-o permanenta crestere.
Pachete salariale generoase si flexibilitate, pentru a-i atrage pe cei mai buni
In ceea ce priveste solicitarile candidatilor, motivatia acestora la locul de munca ramane un criteriu decisiv in alegerea angajatorului. In acest sens, companiile isi atrag personalul prin programe de beneficii prin care le pot asigura angajatilor un mediu motivational si cat mai placut. Printre instrumentele aplicate se numara cursurile de formare profesionala, oportunitatile de team building, dar si servicii relaxante la birou - sedinte de masaj, atelierele creative sau incurajarea unui stil de viata sanatos.
Numarul mic al absolventilor de facultate ingreuneaza procesul de recrutare, sustine Smartree. Cu toate ca domeniul IT si centrele de shared services raman in continuare doua piete care ofera un numar mare de joburi, specialistii in HR afirma ca nu exista un echilibru intre necesarul si oferta fortei de munca in aceste industrii, iar numarul absolventilor de studii superioare specializate se micsoreaza de la an la an.
Acest lucru, alaturi de tendinta angajatilor de a nu ocupa acelasi loc de munca pentru o perioada lunga de timp, au reprezentat principalele provocari de pe piata de recrutare din acest an.
“Studiile de specialitate din SUA arata ca tinerii nascuti intre anii 1990 si 2000 isi mentin locul de munca pentru cel mult doi ani, un aspect descurajant pentru companiile cu un necesar mare de personal. Dar, cu toate ca in Romania media de ocupare a unui loc de munca este mai mare decat in Occident, companiile, in mod special multinationalele, au inceput sa fie precaute si aplica diverse strategii pentru retentia de personal”, a mentionat Raluca Penes.
In acest sens, din ce in ce mai multe companii din Romania adera la un program de lucru flexibil, aspect care asigura un grad ridicat de satisfactie in randul angajatilor, ii motiveaza in a-si pastra acelasi loc de munca si sporeste interactiunea dintre acestia.
Smartree proceseaza datele a 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.
Pe acelasi subiect: