Ceea ce vedem aici copiaza perfect o interventie obisnuita. Cei sase pacientii au fost adusi in clinica, cu 24 de ore inainte, pentru a sta intr-un mediu steril. Inainte de operatie, animalele au fost anesteziate.

Pentru ca anatomia porcilor este asemanatoare cu cea a oamenilor si organele sunt pozitionate similar, antrenamentul pentru o viitoare interventie laparoscopica reusita este unul care da roade, spun medicii. De altfel, chiar acum cursantii realizeaza o operatie de colecist.

La fiecare "pacient" opereaza trei cursanti si un medic specialist. Pentru cei nexperimentati instrumentarul este de greu de manuit, mai ales ca fiecare miscare trebuie observata pe monitor.

Jafaari are 28 de ani si e medic rezident urolog la Iasi. A platit 800 de lei pentru acest curs, pentru ca vrea sa se specializeze in electrochirurgie. "Am avut ocazia sa fim si noi chirurgi operatori si putand sa ne permita sa facem greseli, lucru care nu ne putem permite sa-l facem cu omul", spune Al Jaafari Fersa, medic rezident urolog.

In afara de colecist, pe porci se pot exersa operatiile de hernie, dar si diverse interventii la nivelul intestinelor sau organelor genitatale. ''Fara complicatii, o scurtatra a duratei interventiei chirurgicale, o refacere foarte buna asi foarta rapoda", precizeaza Dr. Catalin Copaescu, director centru de training laparoscopic.

Primele interventii de acest fel s-au facut in anul 2000, dar nevoia de specialisti creste, asa ca si cursurile sunt binevenite. ''Exista o legislatie in acest sens, se intruneste o comisie de etica, se intocmesc dosare pentru analiza si se da avizul", explica Stelian Pantea, asistent universitar al UMF Timisoara.

Este fara doar si poate un pas inainte pentru medicina romanesca desi implica sacrificarea "pacientilor". Totusi asociatiile de protectie a animalelor nu intervin, atata timp cat porcii nu sunt taiati pe viu. La finalul interventiilor sunt eutanasiati si incinerati.