Astfel, 44% dintre respondenti vor aloca pentru Sarbatorile Pascale din acest an un buget pe familie cuprins intre 100 si 500 de lei, in timp ce 20 vor avea la dispozitie intre 501 si 1.000 de lei, 8% intre 1.001 si 1.500 de lei.

De asemenea, pentru 18% dintre participantii la studiu bugetul va fi mai mic de 100 de lei. "Fata de 2010 se constata o usoara diminuare a bugetului general alocat acestei sarbatori: procentul celor care vor dispune de un buget mai mic de 100 de lei a crescut semnificativ fata de 2010, cand doar 11% se incadrau in aceasta categorie, iar segmentele din populatie care aloca un buget peste 501 lei sunt sensibil mai mici sau la fel ca in urma cu un an", se arata in studiu.

Citeste si ANPC iti spune la ce TREBUIE SA FII ATENT cand faci cumparaturi pentru masa de Paste

O treime dintre participantii la studiu afirma ca banii de care dispun pentru aceasta sarbatoare nu vor fi suficienti si vor fi nevoiti sa renunte la multe produse, iar pentru 14% din ei bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar.

Locuitorii din mediul rural si cei din Moldova, cei mai saraci

Locuitorii din mediul rural (16,8%) si cei din Moldova (15,2%) par a fi cei mai afectati de lipsa unui buget pentru a-si asigura un minim necesar pentru aceasta sarbatoare.

Comparativ cu anul 2010, proportia celor care apreciaza ca bugetul nu le va fi suficient pentru strictul necesar creste cu 3 procente, iar a celor care sustin ca vor fi nevoiti sa renunte la multe produse cunoaste o crestere de 6 procente. De altfel, 56 dintre cei intervievati sunt de parere ca in acest an vor cheltui mai putin decat in anii trecuti pentru cumparaturile de Paste.

Cei mai afectati de criza se declara respondentii din regiunea de Sud a tarii, iar cel mai putin locuitorii din Transilvania si Banat.

Ce pun romanii pe masa

In ceea ce priveste cumpararea carnii de miel, 44% dintre intervievati spun ca vor cumpara in acest an (cu 4% in crestere fata de 2010), 41% sustin contrariul, iar 14% o obtin din propria gospodarie. Pentru 45% dintre respondenti, carnea de miel se consuma doar cu ocazia acestei sarbatori.

De asemenea, o treime (33%) dintre respondenti cumpara oua pentru Paste, in timp ce mai mult de jumatate (55%) le procura din propria gospodarie.

In acelasi timp, pentru Sarbatorile Pascale din acest an, 63% dintre respondenti vor prepara in casa prajiturile, 21% le vor cumpara, 10% vor cumpara si vor prepara in casa, in acelasi timp, iar 5% recunosc ca nu vor avea prajituri.

Jumatate dintre respondenti nu vor face, in acest an, cadouri de Paste celor dragi, iar 47% vor face acest lucru. Dintre acestia din urma, 61% spun ca in acest an cadourile vor fi mai modeste decat cele de anul trecut.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.281 de persoane de peste 18 ani.