În timp ce companiile, care nu și-au redus activitatea, au căutat oameni, unii angajați au declarat că au muncit până la epuizare.

După ce a fost un an manager, Ana Maria s-a hotărât să îşi schimbe locul de muncă în pandemie.

Ana Maria Gradișteanu: „Mi-am ascultat inima, înainte am fost project manager pentru o companie de software şi cumva, deşi puteam să fac şi asta, inima mea aparţine marketingului”.

Şi au fost mulţi românii care şi-au căutat un nou loc de muncă în anul care a trecut.

Ana Visian, manager marketing: „Creşterea observată a fost undeva la 56%, adică candidaţii au aplicat mult mai mult, versus în anii trecuţi”.

Cele mai căutate în 2020 au fost posturile care permit munca de oriunde. Trendul se va menţine şi în 2021, spun specialiştii.

Magnoliu Stan, specialist HR: „Au descoperit că nu mai trebuie să meargă până la birou - câştigă timpul petrecut pe drum, că poate fi mai comod şi uşor de gestinat un job remote”.

Munca de acasă poate fi însă şi foarte stresanta, spun psihologii.

Birourile în care odinioară era forfotă printre angajaţi au rămas goale, însă asta nu înseamnă că oamenii sunt mai relaxaţi. Chiar dacă lucrează de acasă, mai bine de 70% dintre angajaţi spun că sunt mai stresaţi, iar pentru un sfert dintre ei grijile din timpul serviciului chiar s-au dublat faţă de anii trecuţi. Copleşiţi de proiecte, incertitudine şi izolaţi de colegi, aproape 30% recunosc că au ajuns la burnout.

Potrivit unui studiu BestJobs, posturile din domenii precum transporturi, contabilitate, inginerie sau sectorul medical au fost foarte căutate în 2020.

Transport - peste 260.000 de căutări
Financiar-contabilitate - cu peste 250.000 de căutări,
Inginerie - cu peste 54.000 de căutări,
Medical&pharma - cu aproape 180.000 de căutări,
IT&C - cu peste 160.000 de căutări
Vânzări - cu peste 145.000 de căutări de joburi.

Chiar dacă a fost un an greu, multe firme au căutat personal. Sectorul farmaceutic a fost unul dintre principalii angajatori.

Norina Găvan, CEO companie farmaceutică: „Am căutat personal care să aibă înclinaţii şi abilităţi în comunicarea online, mai mult, în comunicarea online medicală”.

Potrivit specialiştilor, digitalizarea va rămâne principala tendinţă în piaţa muncii anul acesta.