Absurdul legislației muncii. Societe Generale nu poate concedia un bancher care nu a mai revenit la muncă, după un concediu sabatic de trei ani
Societe Generale
Judecătorii francezi au decis că banca Societe Generale a concediat ilegal un bancher care nu a mai venit la muncă după un concediu sabatic, care a durat trei ani, transmite Bloomberg.
Instanța a mai stabilit ca bancherul să primească şi despăgubiri în valoare de 92.500 de euro, o decizie care scoate la lumină tensiunile dintre angajatori şi angajaţii care au dreptul de a-şi relua cariera după concedii îndelungate, scrie Agerpres.
Bancherul - identificat în decizia tribunalului doar ca Mr. X-, nu şi-a ascuns nemulţumirea, în urmă cu patru ani, când a primit un email de la Direcţia de Resurse Umane a Societe Generale, în care i se spunea să revină la lucru peste trei zile, chiar dacă vechiul lui post nu mai există şi după ce a respins alte două poziţii oferite, pe care le-a considerat ca fiind nepotrivite.
"Ordonându-mi să revin la muncă luni, dar rămânând complet misterios cu privire la modul în care voi putea să îmi ocup zilele, sub privire foştilor mei colegi, ar fi fost o umilire pe care nu sunt pregătit să o suport", a răspuns Mr. X la email, iar în lunea următoarea nu s-a prezentat la muncă.
Câteva zile mai târziu, Mr. X a primit o nouă propunere de la Societe Generale, pe care de asemenea a respins-o, considerând că este vorba de o retrogradare comparativ cu poziţia pe care o deţinea înainte de a pleca în concediul sabatic. După alte trei notificări în care îi cerea lui Mr. X să revină la muncă, banca l-a concediat la finele lunii septembrie 2016.
În decizia sa pronunţată săptămâna trecută, un tribunal de apel de la Versailles i-a dat dreptate bancherului. Chiar dacă bărbatul a pierdut în prima instanţă, judecătorii de la tribunalul de apel au decis că a fost incorectă concedierea sa, în pofida faptului că nu s-a prezentat la muncă şi a eforturilor făcute de Societe Generale de a-l reintegra.
Potrivit legislaţiei franceze, angajaţii care obţin un concediu sabatic pentru a-şi înfiinţa propriile lor afaceri au dreptul de a se reîntoarce la muncă pe vechile lor poziţii. Dacă acestea nu mai sunt disponibile, companiile trebuie să le ofere un job similar cu o remuneraţie cel puţin similară.
În mod frecvent bancherii se adresează tribunalelor specializate în dreptul muncii din întreaga Europa pentru a-şi recupera bonusurile sau a-şi reabilita reputaţia, cu diferite grade de succes. În timp ce un fost bancher de top de la Morgan Stanley a câştigat anul trecut peste 1,4 milioane de euro într-un dosar de referinţă cu privire la bonusuri, o colegă care a fost votată bancherul anului la Societe Generale a pierdut un proces similar în care încerca să obţină suma de aproximativ şase milioane de dolari.
Tribunalul de la Versailles a decis că Mr. X a fost "îndreptăţit" să refuze postul oferit de bancă, acela de adjunct al directorului echipei de lichidări, care i-ar fi oferit o autonomie mai mică decât fostul lui job, precum şi un birou mai mic.
"Compania nu poate da vina pe angajat pentru absenţa sa de la lucru şi să utilizeze acest lucru ca un motiv pentru a-l concedia", au apreciat judecătorii.
În plus, chiar dacă Mr. X ar fi supervizat o echipă de 25 de persoane, el nu ar mai fi putut face acest lucru de unul singur ca urmare a unei reorganizări interne. În opinia tribunalului, aceasta ar fi însemnat o modificare unilaterală a contractului de angajare, care nu îi poate fi impusă fostului angajat.
Pe acelasi subiect: