Vrei sa te intorci la munca dupa nasterea copilului? Vezi ce stimulente poti primi de la stat!
Pentru a-i incuraja pe tinerii parinti sa se intoarca la munca dupa nasterea copilului, statul ofera un stimulent lunar, in cazul in care acestia renunta la concediul de doi ani pentru cresterea copilului. Cu toate acestea, romanii nu se inghesuie sa ia acesti bani, datele de la Agentia pentru Prestatii Sociale aratand ca doar 11.700 de persoane primesc stimulentul.
Potrivit ordonantei care reglementeaza conditiile de acordare a concediului pentru cresterea copilului pana la doi ani (sau trei ani, in cazul copilului cu handicap), parintii care aleg sa se intoarca la serviciu inainte de implinirea celor doi ani beneficiaza de un stimulent lunar de 100 de lei.
Indemnizatia pentru cresterea copilului, de minimum 600 de lei si de maximum 4.000, va fi inlocuita cu salariul lunar, plus stimulentul de 100 de lei, pentru intoarcerea la serviciu.
Parintele primeste, totodata, si alocatia de stat pentru copil, in valoare de 200 de lei pe luna. Stimulentul se va acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani.
Astfel, parintele se poate intoarce pe acelasi loc de munca avut anterior, angajatorul fiind obligat sa-l incadreze din nou. In cazul in care postul a fost desfiintat, patronul trebuie sa-i gaseasca un alt job in firma.
Parintii care se intorc la serviciu sunt protejati si de legislatia muncii, contractul colectiv la nivel national precizand ca pentru o perioada de minimum sase luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, patronul nu are voie sa-si concedieze angajatul.
Cu toate acestea, datele centralizate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale (ANPS) arata ca doar 11.700 dintre parinti au ales sa sa intoarca la munca din concediul de crestere a copilului.
In acelasi timp, din cei peste 386.500 de copii sub doi ani din Romania, pentru mai putin de jumatate parintii s-au luat concediu de ingrijire. Din cei 186.398 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului, 18% erau tatici.
Potrivit ANPS, 2.365 de parinti primesc cuantumul maxim al indemnizatiei, de 4.000 de lei, majoritatea – 123.500 de beneficiari, avand dreptul la 600 de lei pe luna.
Vezi mai jos ce acte trebuie sa depui la directia de asistenta sociala in cazul in care vrei sa te intorci la serviciu inainte de terminarea concediului de ingrijire a copilului:
- cerere tip;
- actul de identitate al solicitantului (copie si original);
- certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original);
- adeverinta tip eliberata de angajator, din care sa rezulte ca solicitantul a beneficiat de concediu de maternitate (pre- si postnatal), a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului, realizeaza venituri in prezent, cu precizarea datei de reluare a activitatii;
- dosar cu sina din carton (coperte intregi).
Mai multe detalii poti afla AICI
Pe acelasi subiect: