Statul introduce standarde de cost si pentru elevi! Invatamantul obligatoriu va fi de zece ani!
Noul proiect al legii educatiei introduce, pentru prima data in Romania, finantarea per elev. Astfel, finantarea din invatamantul obligatoriu se va face in limitele constului standard per elev sau prescolar, cuantum care va fi stabilit ulterior. In acelasi timp, invatamantul obligatoriu va creste de la opt la zece ani.
Ministerul Educatiei mentioneaza, in proiectul de lege, citat de Mediafax, ca finantarea per elev va duce la eficientizarea cheltuirii banului public si va stimula atat performanta elevilor, studentilor si profesorilor, cat performanta institutionala, respectiv a scolii, liceului, universitatii sau programelor de studiu.
Invatamantul obligatoriu va fi de zece ani, incepand cu clasa pregatitoare si terminand cu clasa a IX-a.
Finantarea, dupa principiul banii urmeaza elevul, va fi aplicata pentru invatamantul general, gratuit si obligatoriu de zece ani, existand posibilitatea extinderii lui si asupra invatamantului liceal, potrivit proiectului de lege.
In invatamantul preuniversitar finantarea se va face prin alocari bugetare din fonduri publice, in limita a cel putin 6% din PIB.
Prin acelasi proiect de lege Guvernul introduce si obligativitatea deschiderii unui cont de 500 de euro, la nasterea copilului, bani care vor fi folositi pentru educatie.
Proiectul este citit, in prima lectura, in sedinta Executivului de astazi, care se desfasoara la Iasi.
Pe acelasi subiect: