Statul a modificat recent legislatia privind cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului, astfel ca, in prezent, sunt luate in calcul toate veniturile realizate de parinte, nu doar salariul de pe cartea de munca.

In acelasi timp, fata de 600 de lei, cat era inainte, acum poti lua pana la 4.000 de lei lunar, in cei doi ani de ingrijire a copilului.

Daca insa 85% din veniturile lunare reprezinta o suma mai mica de 600 de lei, poti opta pentru aceasta, la care se adauga alocatia de stat pentru copiii de pana la doi ani, in valoare de 200 de lei.

Concret, veniturile in functie de care se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului sunt salariile, veniturile din activitati independente si veniturile din activitati agricole.

La capitolul activitati independente se iau in calcul veniturile din prestari servicii sau din practicarea unei meserii, cele provenite din profesii liberale (avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, architect) sau veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (brevete de inventie, desene si modele, marci de fabrica si de comert) si din drepturi de autor.

Asadar, daca vrei sa stai acasa cu copilul doi ani, oricare dintre aceste venituri ti se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei, cu precizarea ca suma totala lunara nu trebuie sa depaseasca 4.000 de lei.

Vezi mai jos lista completa cu veniturile care intra in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului:

Venituri salariale

Venituri din activitati independente:

- Venituri comerciale: venituri din comert, din prestari servicii sau din practicarea unei meserii
- Venituri din profesii liberale: profesii medicale, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau alte profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
- Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor.

Venituri din activitati agricole