Vrei sa stii cum au aparut religiile lumii? Universitatea din Bucuresti a infiintat primul masterat neconfesional de studii religioase din Romania
Cei care sunt pasionati de istoria religiilor, precum si cei care vor sa aprofundeze cunostintele de istorie, filozofie sau limbi straine, se pot in scrie la masteratul de studii religioase, care functioneaza in cadrul Facultatii de Limbi si Litearaturi Straine, de la Universitatea din Bucuresti.
Infiintat in 2010, programul “Studii Religioase – Texte si Traditii” este primul masterat interdisciplinar din tara, care propune studierea stiintifica si neconfesionala a fenomenului religios.
“Motivul infiintarii acestui program la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine este evident: o abordare adecvata a fenomenului religios presupune si accesul la textele-sursa ale traditiilor religioase si de gândire avute in vedere. Or, in cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine se regasesc disciplinele care se concentreaza asupra studiului limbilor si literaturilor specifice altor spatii culturale, discipline care furnizeaza instrumentele filologice necesare pentru studiul riguros al textelor apartinând diferitelor traditii religioase”, spune Madeea Axinciuc, directorul de program al masteratului.
Programul de studii religioase are in vedere, in egala masura, studiul religiilor abrahamice (iudaism, crestinism, islam) si studiul altor tipuri de religiozitate (samanism, taoism, budism, hinduism etc.), dintr-o perspectiva care imbina abordari venind dinspre istoria religiilor, istoria ideilor, filosofia religiei, filosofia stiintei, religie comparata, stiinte politice, filologie sau hermeneutica.
In acelasi timp, programul rediscuta relatia dintre stiinta si religie, respectiv dintre studiile religioase si educatie, din perspectiva reevaluarii cunoasterii in raport cu formarea omului ca miza a disciplinelor umaniste.
Referitor la profilul celor care vor sa urmeze masteratul, Madeea Axinciuc a explicat ca “programul se adreseaza deopotriva studentilor care au absolvit programe de licenta in domeniul disciplinelor umaniste si celor care au absolvit programe de studiu in domeniul stiintelor exacte, incurajând abordarile multidisciplinare si constituind o punte catre scoala doctorala.”
Programul are sprijinul academic si logistic al Institutului de Studii Religioase din cadrul Universitatii din Leiden (Olanda), al Colegiului Noua Europa si al Centrului de Studii Bizantine Sfintii Petru si Andrei din Bucuresti.
“In 2011, a fost semnat un acord bilateral Erasmus cu Universitatea din Leiden. Acordul prevede mobilitati pentru studenti si profesori, pe baza de reciprocitate. Astfel, in fiecare an, trei studenti din cadrul programului de Studii Religioase – Texte si Traditii studiaza un semestru la Institutul de Studii Religioase al Universitatii din Leiden, prin sistemul de credite transferabile. De asemenea, anual, cel putin doi specialisti de la Universitatea din Leiden vor sustine in cadrul masteratului cursuri de profil, organizate in regim intensiv, in limba engleza”, a precizat directorul de program.
In acest an, sunt disponible 30 de locuri (o parte bugetate, alta parte cu plata), iar admiterea se face prin concurs de dosare si interviu. in cadrul interviului, candidatii raspund intrebarilor adresate pe marginea bibliografiei de concurs si vor prezenta, oral, un proiect de cercetare pornind de la interesele proprii de studiu si lectura in domeniul studiilor religioase.
Pe acelasi subiect: