"Cel mai probabil, proiectul de buget pleaca la Parlament fara indexari si majorari. Probabil vom amana si intrarea in vigoare a Legii pensiilor", a spus Udrea, miercuri seara, la o emisiune televizata.

Ministrul a precizat ca indexarea pensiilor prevazuta in lege poate fi amanata prin ordonanta de urgenta si a confirmat ca exista varianta ca pensiile si salariile in sectorul bugetar sa fie majorate in partea a doua a anului viitor, in functie de nivelul incasarilor bugetare.

"Am considerat si cred ca este un lucru responsabil din partea Guvernului, ca mai bine pornim cu un deficit mai mic, dar unul realist, prudent si nu ne trezim in mijlocul anului ca facem rectificare negativa pentru ca nu vom incasa la buget cat ne propunem noi astazi sa afcem, decat sa pornim cu un buget mai larg si in luna iunie sa fim obligati sa facem rectificare negativa. Mai bine sa pornesti prudent si sa poti sa ai lejeritatea ca, ulterior, sa ai o crestere si la pensii si la salarii decat sa pleci optimist de la inceput si apoi, pe parcurs, sa anunti populația ca nu se mai intampla cresterile, ba dimpotriva, doamne fereste, apelezi la masuri de reducere", a spus ministrul Turismului.

Aceasta a mai aratat ca UNPR a inteles necesitatea acestor masuri, in timp ce cu UDMR inca se poarta discutii.

"Vom pleca cu propunerea de a nu majora salariile si de a nu indexa pensiile, dar daca incasarile ne vor permite, daca economia va merge in asa fel incat sa avem aceasta posibilitate, vom face si majorarea salariilor a celor care au fost taiate si vom face si indexarea pensiilor. Deci, ce stim sigur, anul viitor nu se reduc pensiile, nu se reduc salariile", a adaugat Elena Udrea.

Surse oficiale au declarat anterior pentru Mediafax ca Guvernul ia in calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care sa nu includa nicio majorare de salarii si pensii cel putin pana in al doilea semestru din 2012, datele economice urmand sa fie reanalizate la finele lunii iunie pentru eventuale cresteri in partea a doua a anului viitor.

Legea responsabilitatii fiscale interzice efectuarea de majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuala derogare de la lege in 2012, an electoral, prin faptul ca in cazul bugetarilor nu este vorba de majorari, ci de recuperari de salarii.

Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie. In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern.

Premierul Emil Boc a anuntat initial ca pierderea salariala va fi recuperata integral de bugetari pe parcursul anului viitor, chiar si in doua transe, dar ulterior si-a nuantat declaratiile, explicand ca o astfel de recuperare va depinde strict de resursele bugetare si nu vor fi lansate promisiuni in acest sens daca nu exista perspectiva unei cresteri economice de 3,5%.

In privinta pensiilor, legislatia in vigoare prevede ca acestea trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflatie si 50% din cresterea salariului mediu brut.

O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Citeste si:

Tarile din zona euro vor adopta "reguli de aur" pana la finalul lui 2012

Daca UE se clatina, sa facem alta. 5 state europene vor sa se grupeze intr-o noua Uniune