Nici macar cei care conduc sistemul sanitar nu cunosc dimensiunea dezastrului. Luati spre exemplu numarul de doctori si asistente care ne lipsesc.

Am facut o propunere saptamana asta, adica am adus in discutia Guvernului si facem o analiza si saptamana viitoare o sa prezint situatia”, spune Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Chiar si in lipsa unei statistici, nu trebuie sa cauti prea mult ca sa-i gasesti pe cei aflati pe picior de plecare.

"Calitatea serviciilor noastre nu va mai fi aceeasi, pentru ca suntem obositi, stresati, satui. Preferam sa plecam foarte multi dintre noi, pentru ca munca noastra sa fie bine platita si sa oferim servicii de calitate”, explica Diana Hurlui, asistenta ambulanta Cluj.

Oficialii se imbata cu apa rece, daca au crezut ca pleaca doar o parte din rezidenti sau cateva asistente si ca tara mai are inca resurse. State precum Anglia, Germania sau Franta le asigura conditii atat de bune doctorilor, incat tot mai multi vor sa ajunga acolo.

In ciuda valului de medici care pleaca exista si unii care se intorc. O fac mai ales ca sa lucreze in clinici private si vin de dorul familiei.

Toate spitalele noastre au nevoie de personal, pentru ca functioneaza pe o schema de avarie. La maternitatea Giulesti, de pilda, lipsesc 34 de asistente. Patru doar din sectia care a luat foc luni.