Romanii contribuie la sanatate enorm si primesc inapoi mai nimic! Iar din vara platim si mai mult! Cum comentati?
Statul stie sa ia bani, dar nu stie si cand sa se opreasca si sa ajute la imbunatirea starii de sanatate a populatiei. In ultimii ani, sumele pe care a trebuit sa ii scoatem din buzunar pentru a sprijini sistemul bolnav de sanatate publica au crescut, se arata intr-o analiza a filialelei locale a gigantului american Merck.
Fiecare roman contribuie in medie cu 214 lei (52 euro pe luna) la sistemul public de sanatate adica 2.568 lei pe an (respectiv 624 euro pe an).
Potrivit Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, statul roman cheltuieste anual 400 de euro pentru un asigurat fata de 2.500 euro cat este media UE si da 75 de euro pentru medicamente comparativ cu 260 de euro comparativ cu media din comunitatea europeana.
Conform datelor Merck, Romania este pe ultimul loc in Europa ca procent din PIB alocat sanatatii, iar acesta ar trebui sa creasca de 2,4 ori pentru a atinge media europeana.
Majoritatea statelor cresc de la an la an alocarea bugetara din PIB, numai Romania este singura tara din Europa care scade aceasta alocare.
Potrivit Merck, distanta fata de situatia din Europa creste in fiecare an, iar cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor plaseaza Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana.
Astfel, autoritatile din tara noastra investesc in sanatate de 8,9 ori mai putin decat media europeana, de 3,5 ori mai putin decat Ungaria, de 5,5 ori mai putin decat Portugalia si de 6,5 ori mai putin decat Spania.
Mai mult, cheltuielile cu medicamentele pe cap de locuitor plaseaza Romania pe penultimul loc in Uniunea Europeana.
Astfel, in Romania, fiecare om consuma de 3,5 ori mai putin decat in UE, de 2,6 ori mai putin decat Ungaria, de 4,4 ori mai putin decat Portugalia si de 4 ori mai putin decat in Spania
Oficialii Merck sustin ca au avertizat in repetate randuri atat Ministerul Sanatatii, cat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ca trebuie sa aloce mai multe resurse pentru sanatate si sa incurajeze cresterea consumului de medicamente.
Am ajuns sa platim foarte mult pentru serviciile medicale, mai ales ca nu prea beneficiem de ele. De exemplu, din cauza nivelului scazut de compensare a medicamentelor cu prescriptie si a listei care se actualizeaza rar, pacientii din Romania au ajuns sa plateasca tot mai mult de la an la an ,
In 2009, coplata a ajuns la 41%, de la 38% in 2008 si 24% in 2007.
Romania trebuie sa aloce mai multe resurse pentru medicamentele compensate pentru a reduce efortul populatiei si a creste accesul acesteia la medicamente.
"Masurile de limitare a compensarii au fost luate in state in care contributia pacientului era aproape zero si nicidecum in state in care pacientul plateste peste 40% din costul tratamentului", se arata in analiza gigantului american.
Conform firmei din SUA, industria farmaceutica locala sustine cu 250 milioane de euro anual accesul pacientilor la tratament, iar statul nu ar trebui sa-si impovareze financiar si mai mult principalul sau creditor.
Bugetul Ministerului Sanatatii are un handicap sau mai bine zis o gaura de finantare de 24% pentru ca a pornit la drum schiop inca de la inceput., iar alte 2,8 miliarde de lei au fost alocate din contul bugetului pentru anul 2010, reducand astfel deficitul la 11%.
Acest deficit ramas de 11% a fost transferat catre medicamente si materiale sanitare, iar termenele de plata au fost crescute de la 180 de zile la 220 de zile si asta fara nicio discutie prealabila cu producatorii, distribuitorii sau farmaciille, mai sutin reprezentantii Merck.
Potrivit lor, daca Romania va aloca mai mult pentru sanatate astfel incat in 2012 sa atinga nivelul de 6% din PIB, iar in 2014 nivelul de 8% situatia ar arata altfel.
O simulare ii arata companiei in cauza ca ritmul mediu de crestere al bugetelor alocate sanatatii ar fi de aproximativ 21%, procentul din PIB alocat sanatatii in 2014 s-ar apropia la 85% din alocarea medie din UE din 2009, iar cheltuiala statului cu medicamentele pe cap de locuitor ar atinge in 2014 jumatate din media europeana de astazi!
Conform companiei farmaceutice, statul trebuie sa realoce urgent un buget suplimentar pentru anul 2010 cel din prezent neacoperind mai mult de jumatate de an, fiind astfel valabil pana in luna iulie.
Statul roman trebuie sa recupereze decalajele majore din sanatate existentefata de tarile din Uniunea Europeana, iar producatorii de medicamente sunt principalii sustinatori ai sistemului farmaceutic romanesc (cu aproximativ 250 de milioane de euro anual) in conditiile unei subfinantarii cronice manifestate mai ales in ultimul deceniu.
Romanii vor plati in acest an 420 milioane euro pentru servicii medicale in sistemul privat de sanatate, cu 13% mai mult decat in 2009, iar in 2012 vor ajunge sa scoata din buzunare si mai mult - peste 600 de milioane de euro! Estimarea apartine firmei poloneze de cercetare de piata PMR. Cauza este una evidenta: nemultumirea fata de starea jalnica si tratamentul mizerabil aplicat pacientilor in majoritatea unitatilor sanitare publice.
Cat este coplata pacientilor din Romania
An | Coplata pacienti |
2005 | 24% |
2006 | 25% |
2007 | 24% |
2008 | 34% |
2009 | 41% |
Sursa: analiza Merck
Pe acelasi subiect: