CNBS prezinta un clasament al celor mai mari 10 angajatori din lume, realizat pe baza datelor publice disponibile.

In majoritatea cazurilor s-au folosit cifrele reprezentand angajatii full-time, mai putin in cateva cazuri, unde angajatii part-time reprezinta un procent important.

Cei mai mari angajatori ai lumii provin in cele mai variate industrii, de la retail, la telecomunicatii, energie sau banci.

1. Wal-Mart Stores (2,1 milioane de salariati, inclusiv angajati part-time)

Wal-Mart Stores este cel mai mare retailer din lume, cu 9.600 de magazine in 28 de tari. Compania a fost infiintata in 1962, in Arkansas de omul de afaceri Sam Walton.

Din cei 2,1 milioane de angajati, 1,4 milioane lucreaza in SUA. In afara SUA, Wal-Mart este, de asemenea, cel mai mare angajator privat in Mexic si unul dintre cei mai mari in Canada.

2. McDonald’s (1,7 milioane de salariati, inclusiv angajati part-time)

McDonald’s, unul dintre cele mai valoroase branduri din lume si cel mai mare lant de restaurante fast-foond la nivel mondial, a fost fondat in 1955 de omul de afaceri american Ray Kroc. Compania este prezenta in 118 tari cu peste 33.000 de restaurante.

In aprilie, compania a organizat o „Zi nationala a angajarilor”, in care 62.000 de americani au fost angajati intr-o singura zi, ceea ce a ridicat numarul salariatilor cu 7%. Compania contina sa se extinda, iar in 2011 intentioneaza sa investeasca 2,5 miliarde de dolari pentru a deschide inca 1.100 restaurante in toata lumea.

3. Hon Hai Precision Industry/Foxconn (836.000 de angajati)

Hon Hai Precision este compania-mama a Foxconn Technology, cel mai mare producator de componente electronice din lume, dupa profiturile obtinute.

Fondata in 1974 de actualul CEO al companiei, Terry Gou, cu doar 7.500 de dolari, gigantul chinez asambleaza orice, de la computere, la smartphone-uri si tablete pentru alti giganti ca Apple, Cisco, Dell, Nokia sau Sony.

Anul trecut, compania s-a confruntat cu o serie de sinucideri in randul angajatilor, din cauza conditiilor precare de lucru. Ca raspuns, Foxconn aproape ca a dublat salariile, care ajunsesera, in 2010, la sume cuprinse intre 180 si 300 de dolari pe luna.

4. PetroChina (592.700 de angajati)

PetroChina este cel mai mare producator de petrol si gaze de la Beijing si al doilea din lume, dupa Exxon Mobil din SUA. Fondata in 1999, PetroChina si-a crescut numarul de angajati cu 25% intre 2005 si 2010, creand astfel 113.000 locuri de munca.

5. Tesco (492.700 angajati, inclusiv salariatii part-time)

Tesco este al treilea cel mai mare retailer din lume, dupa Wal-Mart Stores si Carrefour. Gigantul britanic, fondat de Jack Cohen, a deschis prima bacanie in 1929, iar acum vinde de toate, de la carti, haine si electronice si pana la servicii financiare.

Numarul de angajati a crescut cu 19% in ultimii cinci ani, 80.000 de salariati fiind angajati intre 2007 si 2011. In conditiile in care consumul a scazut in Marea Britanie, compania a luat cu asalt pietele asiatice, unde se extinde masiv in ultima perioada. Si desi a anuntat ca se retrage din Japonia, dupa 8 ani, Tesco va deschide 129 de magazine mici in alte tari asiatice.

6. Carrefour (471.750 angajati)

Retailerul francez Carrefour este cel mai mare din Europa si al doilea din lume, dupa Wal-Mart Stores din SUA. Fondat in 1958 de familiile Fournier si Defforey in sud-estul Frantei, compania dertine in prezent magazine in 32 de tari, 57% din profit venind din operatiunile internationale.

Numarul de angajati ai companiei a crescut cu aproape 40.000 in ultimii cinci ani, dar retailerul a avertizat ca este posibila o ajustare, din cauza scaderii consumului de pe principalele sale piete din Europa.

7. Deutsche Post DHL (467.000 de angajati)

Deutsche Post DHL, cea mai mare companie de servicii postale din Europa, cu operatiuni in 220 de tari, a fost privatizata in 1995, desi statul mai detine 30% din actiuni. Numarul de angajati ai companiei germane a crescut in ultimii ani, ca urmare a unor achizitii facute, printre care compania de britanica de logistica Exel sau cea indiana Blue Dart.

Serviciul postal german a fost lovit, totusi, de expansiunea internetului, astfel ca firma a ajuns recent la un acord cu sindicalistii, care au acceptat taieri salariale in schimbul pastrarii unui numar de 130.000 de locuri de munca pana in 2015.

8. Banca Agricola din China (444.440 angajati)

Institutia financiara, cunoscuta si sub numele de AgBank, este cea mai mare banca din lume, in ceea ce priveste numarul de clienti, sucursalele si numarul de angajati. Fondata in 1979, pentru a acorda credite avantajoase fermierilor, AgBank a devenit una dintre cele mai mari patru banci comerciale din China.

Cu toate acestea, insitutia nu are un trecut tocmai fericit, in 2008 fiind salvata de la faliment de catre stat cu 19 miliarde de dolari, din cauza creditelor toxice. Numarul enorm de angajati nu a scazut in ultimii ani, nici in timpul tranzitiei de la o banca detinuta de stat la o companie litata la bursa.

9. Compass Group (428.000 de salariati, inclusiv part-time)

Compass Group este cel mai mare furnizor de alimente din lume, cu operatiouni in peste 50 de tari. Compania asigura mancarea pentru 4 miliarde de mese an. A fost fondata in 1941 in Marea Britanie si s-a extins de la an la na. Pentru 2011, estimeaza vanzari in crestere cu 9%, in ciuda majorarii preturilor la alimente si a scaderii consumului pe pietele europene.

10. International Business Machines – IBM (426.750 de angajati)

IBM este a treia cea mai mare companie IT din lume, dupa Apple si Microsoft. Fondata in 1911 sub numele de Computing Tabulating Recording Co., firma a adoptat numele de International Business Machines in 1924.

IBM a anuntat in 2009 ca va renunta la 10.000 de joburi in SUA, dar a infiintat, un an mai tarziu, 75.000 de noi locuri de munca in India.

Citeste si:

Cum te poti angaja la Google. Topul celor mai mari salarii la gigantul motor de cautare

"Gandeste in stil mare, dar incepe cu un business mic". Cum a ajuns sa faca afaceri de sute de milioane de lire sterline o antreprenoare din Venezuela

20 de intrebari la care NU ti-ai dori sa raspunzi. Cum isi recruteaza angajatii, Bank of America, Google sau Goldman Sachs