Sebastian Mihai are o deviza simpla: "Daca vrei, poti!". De 10 ani lucreaza in constructii si pana acum a reusit sa-si cumpere o masina second-hand, iar mai nou isi face vacanta in strainatate. E adevarat, nu in Bora-Bora, dar e foarte multumit.

"Cine se poate reprofila pe aceasta meserie, sa invete cat mai mult, e un drum de viitor, pentru ca dupa ce va iesi tara din recesiune, se va castiga mult mai mult", spune el.

Viseaza sa-si faca o casa a lui si pentru asta a lucrat o perioada si in Italia. Acolo a remarcat ca foarte multi studenti trudesc vara pe santiere, fara sa le fie rusine. La noi insa, tinerii fug de asa-zisa munca de jos.

Si acest bucatar demonstreaza ca vechea lozinca - "meseria e bratara de aur" are acoperire si astazi. La 40 de ani, Nelu Pauca spune ca e un om realizat. Gateste cu pasiune in bucataria propriului restaurant, deschis in Mamaia, dupa o viata de munca. "De la 12 ani am muncit ca brutar in vacanta, am muncit la spalat de vase si nu mi-e rusine sa o recunosc am avansat in bucatarie", marturiseste el.

Nu a refuzat nicio slujba: a prins un contract pe o nava de croaziera si a plecat ca ajutor de ospatar. A urmat cursuri de calificare si dupa cativa ani a devenit unul dintre cei mai apreciati din bransa.

Daca ar sti sa se orienteze, poate ca tinerii nostri n-ar mai astepta bani de la tata sau ajutor de somaj de la stat.

"Sunt cautati muncitorii in constructii, dulgherii si sudorii. Companiile din strainatate cauta muncitori calificati, zidari tencuitori, fierari-betonisti"
, spune Silviu Bian, reprezentant ANOFM.

Foarte solicitate sint si meseriile din confectii sau pielarie. Cam grele insa pentru o domnisoara cu manichiura facuta.