Trei sferturi dintre angajatii cu studii superioare ar fi ales alta meserie daca ar fi fost consiliati. Domeniile care provoaca cea mai mare nemultumire
Aproximativ trei sferturi dintre angajatii cu studii superioare cred ca prezenta unui consilier scolar i-ar fi determinat sa ia o alta decizie in privinta studiilor universitare. 70% vor sa-si schimbe domeniul de activitate in urmatorii cinci ani, rezulta dintr-un studiu remis Mediafax. Motivele sunt legate de aspectele financiare si de motivatia pe care o ofera managerii firmelor.
"41% dintre angajatii nemultumiti au motivatii financiare, 27% invoca lipsa de comunicare cu managerii, 13% relatia defectuoasa cu colegii, 9% lipsa de perspective de avansare si 5% alte motive", se arata in studiu.
Cei mai nemultumiti sunt angajatii din sociologie, marketing, jurnalism, consultanta si vanzari. La polul opus se afla domenii precum IT, juridic si financiar-bancar.
"Gradul de nemultumire privind cariera aleasa variaza si in functie de varsta. Ponderea angajatilor multumiti este de 60% la cei cu varste intre 18-30 ani, fata de doar 55% in cazul categoriei 30-45 de ani", mai rezulta din studiu.
Motivele sunt explicabile prin faptul ca doar 25% dintre angajati activeaza in domeniul pentru care s-au pregatit. Schimbarea domeniului a venit pe motive financiare (47%), pe lipsa posibilitatii de angajare in domeniul respectiv (35%) sau alte motive (18%).
De asemenea, 62% dintre cei care nu activeaza in domeniile pentru care s-au pregatit nu au facut cursuri de calificare pe domeniul in care lucreaza.
Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 500 de angajati cu studii superioare din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18-45 ani, in perioada 1 iulie- 1 august 2011.
Cercetarea face parte din proiectul "Facilitator pentru invatarea permanenta in scoala - o noua calificare didactica pentru o scoala care invata!", finantat din Fondul Social European - Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.