Potrivit unui document, citat de Mediafax, principala conditie ca sa primeasca bursa in cuantum cuprins intre 20.000-30.000 euro/an pentru trei ani de studii a fost ca tinerii sa semneze un contract prin care s-au angajat ca, la finalizarea studiilor, sa se intoarca in tara si sa lucreze in sectorul public.

In caz contrar acestia erau obligati sa restituie statului suma aferenta, plus dobanzi si penalizari.

Documentul citat, redactat recent, releva faptul ca, desi pentru acest program au fost nominalizati 149 de beneficiari, niciunul dintre absolventii studiilor in strainatate nu a fost angajat de stat.

Pana in prezent au absolvit cursurile 97 de beneficiari ai bursei, iar alti 40 de afla la studii in strainatate.

In 2004, la momentul lansarii programului, Guvernul a alocat Ministerului Educatiei, pentru acoperirea cheltuielilor initiale de implementare a Bursei Speciale, fonduri totale de 11 miliarde lei vechi, iar in 2005 a transferat ministerului echivalentul in lei al sumei de 850.000 euro pentru acordarea de noi burse.

In 2006, suma alocata a fost de 1,8 milioane de euro, iar din 2007 Guvernul a decis ca in bugetul Ministerului Educatiei sa fie incluse direct fondurile aferente programului, in valoare de cel putin un milion  de euro.