Instantele si Avocatul Poporului dau dreptate profesorilor! Statul trebuie sa plateasca drepturile restante!
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a declarat, astazi, ca Guvernul eludeaza hotararile judecatoresti, prin amanarea platii drepturilor salariale castigate de bugetari in instante. In acest sens, a sesizat Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea ordonantei care prevede acest lucru. Pe de alta parte, aproximativ 80.000 de profesori au castigat in instanta majorarea salariilor cu 33%, in conformitate cu legea adoptata in 2008, bani pe care Ministerul Educatiei i-a platit in unele cazuri. Platile au fost suspendate odata cu aplicarea legii unitare de salarizaare.
Avocatul Poporului, Ioan Muraru (foto), a anuntat ca a sesizat Curtea Constitutionala (CC) in legatura cu neconstitutionalitatea unui articol din ordonanta 18/2010, prin care Guvernul suspenda in acest an plata drepturilor salariale obtinute de personalul din sectorul bugetar stabilite prin hotarari judecatoresti.
In opinia lui Ioan Muraru, care a fost si presedinte al Curtii Constitutionale, in ordonanta Guvernului este stipulat "cu viclenie" ca "orice procedura de executare silita se suspenda de drept", iar acest lucru incalca normele constitutionale.
"Acest lucru nu se poate face. Este o incalcare grava a Constitutiei. In sistemul constitutional de la noi, o hotarare judecatoreasca poate fi anulata doar de o alta instanta judecatoreasca, iar Guvernul, prin aceasta ordonanta, prin care reesaloneaza aceasta datorie catre salariati, vrea sa eludeze hotararile judecatoresti", a spus Ioan Muraru, citat de Mediafax.
Pe de alta parte, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, pentru incont.ro, ca se va ajunge in situatia in care Guvernul va fi obligat sa plateasca toate drepturile castigate de profesori in instanta, avand in vedere ca legea de majorare a salariilor nu a fost abrogata.
“Legea 221/2008, care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice cu 33% nu a fost abrogate, ci doar amanata aplicarea ei, prin ordonante de urgenta, atat de catre Guvernul Tarceanu, cat si de catre Guvernul Boc. Aceste ordonante au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionale, prin urmare profesorii au castigat in instanta majorarile salariale”, a spus Aurel Cornea.
El a explicat ca o parte dintre profesori, printre care si cei din Buzau, au castigat in instanta majorarea salariilor, bani pe care i-au primit pana la sfarsitul anului trecut si, in unele cazuri, si in primele luni ale anului 2010.
“Dupa aplicarea legii unitare de salarizare, unii profesori s-au trezit cu majorarea eliminate din salariu, pe motiv ca legea unitara de salarizare abroga legea 221. Dar aceeasi lege a salarizarii spune ca in 2010 vor fi pastrate salariile din decembrie 2009. In decembrie 2009, o parte din profesori aveau inclus in salariul de baza si majorarea castigate in baza legii 221”, a spus liderul sindical.
Cornea a mai spus ca in situatia in care aproximativ 80.000 de profesori au castigat deja in instanta majorarea salariala si alte zeci de mii asteapta hotararile judecatoresti, se va crea un precedent judiciar si Guvernul Boc va fi obligat sa le dea cadrelor didactice majorarile legale.
Profesorii din Buzau au continuat si astazi seria protestelor incepute acum trei saptamani, acestia cerand aplicarea hotararilor judecatoresti prin care au castigat in instanta majorari salariale sau alte sporuri suspendate de Guvern.
Citeste pe aceeasi tema si Protestele profesorilor de la Buzau devin violente! Sindicalistii au avut o altercatie cu jandarmii
Pe acelasi subiect: