"Vrem sa aflam daca infractionalitatea se dezvolta in cadrul acestui grup si cine sunt" membrii acestuia, a declarat un purtator de cuvant al asociatiei comandantilor de politie.

Politistii vor incerca sa stabileasca daca persoanele care se implica in infractiuni in Olanda fac acest lucru din cauza ca si-au pierdut locurile de munca sau pentru ca sunt membri ai unor grupari criminale.

Politia a luat aceasa decizie in urma informatiilor publicate de agentia AD, potrivit carora autoritatile din marile orase olandeze au remarcat o crestere semnificativa a numarului infractiunilor comise de cetateni din Europa Centrala si de Est.

Comandantul politiei din Haga, Henk van Essen, a abordat aceasta problema in discursul sau de Anul Nou si a acuzat criza economica, potrivit presei. "Numeroase persoane din Europa Centrala si de Est si-au pierdut locurile de munca (...), acum apar in statisticile privind infractionalitatea. Isi pierd locurile de munca si incep sa fure", a declarat van Essen. El a adaugat ca cresterea numarului de spargeri de locuinte in Haga se datoreaza partial est-europenilor.

Politia din Rotterdam a decis de asemenea sa adopte masuri mai dure in privinta est-europenilor, relateaza AD. "Partea lor in ceea ce priveste furturile din masini si din locuinte este in crestere", a declarat purtatoarea de cuvant Marjan den Hollander.