Sindicatele cer un salariu minim de cel putin 800 de lei. Boc nu da mai mult de 700
Premierul Emil Boc a transmis patronatelor si sindicatelor ca Guvernul analizeaza varianta cresterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece in lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii intre 700 lei si 1.000 lei. Cartel Alfa considera, insa, ca salariul minim garantat in plata pentru 2012 ar trebui sa fie de cel putin 800 de lei.
Potrivit calculelor efectuate de Guvern, reducerea fiscalitatii ar avea impact pentru aproximativ 600.000 salarii aflate in grila cuprinsa intre 700 lei si 1.000 lei.
Discutia pe tema salariului minim a avut loc, marti, in cadrul sedintei Consiliului National Tripartit, din care fac parte reprezentanti ai Guvernului, ai patronatelor si ai confederatiilor sindicale.
Cartel Alfa considera, pe de alta parte, ca salariul minim garantat in plata pentru 2012 ar trebui sa fie de 800 de lei, avand in vedere ca evolutia salariului mediu nu mai este cea din acordul tripartit din 2008 si ca trebuie realizate cresteri sustenabile, se arata intr-o scrisoare trimisa, marti, premierului.
Cartel Alfa isi argumenteaza punctul de vedere aratand ca din calculele prezentate de catre Ministerul Muncii rezulta ca o crestere a salariului minim este benefica pentru bugetul de stat contribuind cu 50 la suta (varianta INS) sau 100 la suta (varianta MMFPS) din costurile estimate pentru salariatii bugetari si ca datele estimate de catre minister, referitor la numarul de lucratori in sectorul public sau economic, nu sunt confirmate de catre Inspectia Muncii.
Un alt argument adus de sindicalisti se refera la faptul ca evolutia productivitatii muncii, a inflatiei si salariului pe economie, in perioada 2010 - 2011 indica un decalaj major intre evolutia salariului si parametrii esentiali: productivitatea muncii si ndicele preturilor bunurilor de consum (IPC).
De asemenea, salariul minim scazut (inghetat doi ani) nu a devenit, in opinia sindicalistilor, decat un factor stimulativ al evaziunii fiscale (la gri sau la negru) pe piata muncii.
Sindicalistii justifica solicitarea de majorare a salariului minim la 800 de lei si prin conditionarea acordului cu FMI, care prevede ca fondul de salarii in tot sectorul bugetar trebuie sa se incadreze in 7,2 la suta din PIB, precizand ca la inceputul lui 2010 fondul de salarii pentru sectorul bugetar reprezenta 9,2 la suta din PIB.
Cartel Alfa mai invoca si faptul ca valoarea cosului minim per persoana salariata ar trebui sa fie de aproximativ 1.100 de lei.
Pe acelasi subiect: