"Din cei aproximativ 2.400 de medici care si-au prezentat initial demisia, putin sub 2.000 au amenintat pentru moment sa inceteze activitatea pe 1 decembrie", a anuntat putatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Katarina Zollerova.

"Sistemul de sanatate slovac se prabuseste chiar si fara demisia in masa a medicilor", a declarat vicepresedintele Asociatiei sindicatelor medicale (LOZ), Peter Visolajsky. "Spitalele au prea putine efective si nu sunt destui doctori tineri pentru ca aceasta munca nu este atractiva pentru tineri. O treime din studentii la medicina nu vor sa ramana in Slovacia dupa obtinerea diplomei", a mai adaugat el.

Conform acestuia, salariul mediu lunar al unui tanar doctor in Slovacia variaza intre 550 si 600 de euro, iar cel al unui specialist cu experienta intre 1.000 si 1.200 de euro.

Ministrul a propus o crestere medie de 300 de euro pe luna, dar sindicatele cer ca salariile medicilor sa reprezinte de 1,5 pana la trei ori salariul mediu in Slovacia (760 euro), in functie de experienta si formare.

"Orice crestere dincolo de cea propusa de 300 de euro ar fi o masura populista si iresponsabila, deoarece Guvernul nu dispune de mijloace", a declarat luni ministrul Sanatatii, Ivan Uhliarik.

Slovacia, membra a zonei euro din 2009, a luat masuri de austeritate pentru a reduce deficitul public sub 3 la suta din PIB in 2013, fata de 4,9 la suta in anul curent, pentru a indeplini obiectivul zonei euro.