Sindicatele au boicotat sedinta CES! Legea salarizarii merge mai departe!
Consiliul Economic si Social (CES) nu a putut formula un punct de vedere referitor la legea salarizarii unitare, pentru ca sindicatele au boicotat intalnirea, neprezentandu-se la sedinta. Chiar si in acest caz, Guvernul poate adopta legea si-si poate asuma raspunderea in Parlament, avizul CES-ului fiind consultativ. Potrivit Guvernului, membrii Cabinetului vor adopta legea in sedinta de maine.
Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, la CES, ca procesul legislativ in cazul proiectului poate continua si in absenta avizului acestui for, pentru ca din punct de vedere al consultarii formale in Consiliu procedurile au fost indeplinite.
El a precizat ca prin avizul formal se intelege ca s-au indeplinit conditiile legale.
Guvernul s-a intrunit, initial, ieri, pentru a adopta legea salarizarii, dar si-a dat seama ca inca nu primise avizul CES-ului.
Premierul Emil Boc anuntase, la inceputul saptamanii trecutea, ca proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului.
Surse parlamentare declarau, saptamana trecuta, ca premierul Emil Boc le-a prezentat, in 17 noiembrie, parlamentarilor coalitiei variante privind legea salarizarii unitare, aratand ca salariul minim pe economie ar urma sa fie de 670 de lei, iar salariile vor creste cu pana la 15%.
Ce este Consiliul Economic si Social (CES) si care este rolul sau?
CES este o structura tripartita, formata din 45 de membri (15 de la sindicate, 15 de la patronate si 15 reprezentanti ai Guvernului), cu rol consultativ pentru initiatorii de acte normative (Guvern si Parlament).
CES poate analiza situatia economica si sociala a tarii si poate face propuneri Guvernului si Parlamentului, privind restructurarea si dezvoltarea economiei nationale, relatiile de munca si politica salariala, protectia sociala si ocrotirea sanatatii, invatamantul, cercetarea si cultura sau politicile monetare, financiare, fiscale si de venituri.
Desi avizul CES-ului este consultativ, legile adoptate fara acest aviz pot fi atacate in instanta, pentru ca nu au parcurs toti pasii de avizare.
Pe acelasi subiect: