Guvernul ar trebui sa finalizeze, in sedinta de astazi, discutiile pe legea salarizarii bugetarilor si este posibil ca actul normativ sa fie adoptat, dar cu aplicare din 2012.

In varianta finala a legii, coeficientul minim de salarizare va avea, cel mai probabil, o valoare de 670 de lei, iar salariul minim ar urma sa fie egal cu coeficientul de baza din legea salarizarii.

Potrivit presedintelui UGIR 1903, Cezar Coraci, astazi ar fi ultima zi in care Guvernul ar putea adopta legea salarizarii, in conditiile in care saptamana viitoare aceasta trebuie depusa la Parlament pentru asumarea raspunderii.

Coeficientul minim ar trebui sa fie cuprins undeva intre 670 si 690 de lei, pentru a se ajunge la o majorare a salariilor de 15%, asa cum a promis Guvernul. Dupa calculele noastre, in cazul in care coeficientul minim ar fi fost stabilit la 705 lei, atunci majorarea salariilor ar fi fost foarte apropiata de 25%, cat s-a pierdut in acest an, ceea ce bugetul nu poate suporta”, spunea de dimineata Coraci, pentru incont.ro.

Legat de valoarea salariului minim, reprezentantul patronatelor a precizat ca, desi reprezentantii Guvernului nu au spus clar, tendinta este ca acesta sa aiba aceeasi valoare cu coeficientul minim din legea salarizarii.

“Cand i-am intrebat pe ministrii Ialomitianu si Botis (ministrii Finantelor si Muncii, n.red.) daca salariul minim va fi egal cu coeficientul minim nu au negat”, mai arata Coraci.

In opinia acestuia, marea problema a bugetarilor va fi legata de faptul ca salariile se vor schimba de la un an la altul, in conditiile in care coeficientul minim va fi stabilit anual, prin lege separata de cea a salarizarii.

Premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coalitiei, variante privind Legea salarizarii unitare, aratand ca salariul minim pe economie ar urma sa fie de 670 de lei, au declarat, surse parlamentare, citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, in varianta prezentata de Boc se arata ca in 2011 vor fi cresteri salariale de pana la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.

De asemenea, premierul a sustinut ca pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie sa se gaseasca o forma de compensare.

Premierul Emi Boc l-a invitat, astazi, la sedinta de Guvern, pe presedintele Traian Basescu, unul dintre subiectele discutate fiind legea salarizarii in sectorul bugetar si stabilirea salariului minim pentru anul 2011.

Boc a anuntat, saptamana trecuta, ca Guvernul isi va asuma din nou raspunderea in Parlament pe legea salarizarii, actul normativ urmand a fi pe masa Birourilor Permanente ale celor doua camere luni, 22 noiembrie.

Ce proiect mai are Guvernul?

Bugetarii nu vor primi in 2011 salariile, indemnizatiile sau soldele lunare in functie de grila de salarizare, suma sporurilor si a compensatiilor nu poate depasi 30% din salariu, iar premiile lunare acordate celor care au rezultate deosebite vor fi plafonate la doua salarii de baza lunare pe an.

In nota de prezentare a proiectului de lege a salarizarii, obtinuta de Mediafax, se arata ca nu se aplica din 2011 prevederea potrivit careia salariile de baza, indemnizatiile lunare de incadrare si soldele functiilor de baza se stabilesc prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare corespunzator claselor de salarizare cu valoarea de referinta a coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare 1, rotunjindu-se din leu in leu, in favoarea salariatului.

Valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierahizare 1 din grila de salarizare se stabileste anual prin lege, conform Legii responsabilitatii fiscal bugetare 69/2010, la propunerea Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor.

In cadrul noii grile de salarizare a bugetarilor au fost stabilite 110 clase de salarizare, carora le corespund coeficienti de ierarhizare la un interval de 1.025.

Totodata, legea salarizarii unitare reglementeaza situatia anumitor sporuri care au fost date sub forma unor sume compensatorii in anul 2010, stabilind ca in aceste cazuri se majoreaza salariile de baza cu cateva clase de salarizare succesive celei detinute.

Prin noua lege a fost stabilit si un plafon pentru premiile lunare ce pot fi acordate de ordonatorii de credite personalului care a realizat sau a participat direct la obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea institutiei. Acest plafon a fost stabilit la 2% din cheltuielile cu personalul prevazut in statul de functii, iar individual la nivelul a doua salarii de baza lunare pe an.

Astfel, coeficientul de ierarhizare prevazut de noua lege pentru functia de auditor contine si sporul pentru complexitatea muncii, iar pentru persoanele care exercita activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, salariul de baza detinut se majoreaza cu patru clase de salarizare succesive.

Prin noua lege de salarizare a fost fixat si plafonul pentru sporuri, fiind prevazut ca suma sporurilor, compensatiilor si indemnizatiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor sau salariilor functiilor de baza ori ale indemnizatiilor lunare de incadrare. Suma sporurilor, compensatiilor si indemnizatiilor individuale nu poate depasi 30% din salariul de baza, solda, salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara de incadrare.

Guvernul poate aproba depasirea limitei de 30% pentru anumite categorii de personal si pentru conditii temporare de munca ce fac necesara acordarea unei plati suplimentare, cu respectarea limitei de maximum 30% pe totalul buget pentru fiecare ordonator principal de credite.

In nota de prezentare a proiectului de lege a salarizarii se mai arata ca pentru personalul din autoritatile administratiei publice centrale, structurile din subordinea acestor autoritati si din institutiile publice locale, nominalizat in echipele de proiecte finantate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din imprumuturi externe contractate si garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, se asigura o majorare de pana la 25 de clase de salarizare suplimentare aplicate la salariul de baza lunar, proportional cu timpul efectiv alocat realizarii activitatilor pentru fiecare proiect.

Salarizarea personalului autoritatilor si institutiilor publice care si-au schimbat regimul de finanţare - in conformitate cu dispozitiile Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cadru cu CE si FMI - din institutii finanţate integral din venituri proprii in institutii finanţate integral sau partial de la bugetul de stat se realizeaza potrivit prevederilor contractelor colective de munca legal incheiate, pana la implinirea termenului pentru care au fost incheiate, in limita cheltuielilor de personal aprobate.

Totodata, in nota de prezentare a proiectului se mai arata ca pentru functiile de conducere au ramas doua grade de incadrare, la fel ca in prezent, coeficientii de ierarhizare din anexele legii unitare cuprinzand sporul de vechime in munca la valoarea maxima. Incadrarea in cele doua grade se realizeaza prin ordonatorul de credite in raport cu nivelul pregatirii profesionale, raspunderea in munca si experienta, precum si cu nivelul de complexitate a activitatii specifice fiecarui spor.

Noua lege reglementeaza si situatia personalului care ocupa functii de conducere pentru care conditia este de studii superioare si care nu au absolvit studii de acest nivel. Astfel, aceste persoane vor beneficia de salariile de baza prevazute de lege pentru aceste functii, diminuate cu 10 clase de salarizare.

Persoanele care la data intrarii in vigoare a legii ocupa functii de conducere vor beneficia de o perioada tranzitorie de cinci ani in care sa obtina nivelul de studii impus de lege pentru exercitarea acestor functii. Daca dupa cei cinci ani conditiile de studii nu sunt indeplinite, persoanele respective vor fi incadrate pe functii de executie existente in statul de functii al ordonatorului de credite.

Totodata, prin noul act normativ se simplifica procedura de elaborare si avizare a regulamentelor privind acordarea sporului pentru conditiile de munca, ce vor fi elaborate de catre fiecare din ministerele coordonatoare ale celor sapte domenii de activitate bugetara - administratie, sanatate, invaţamant, justitie, cultura, diplomatie, aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si de catre autoritatile publice centrale autonome.

Acestea se aproba prin hotararea Guvernului, la propunerea fiecaruia dintre ministerele coordonatoare sau autoritatile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii si al Ministerului Finantelor Publice si cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.