Secretarul se stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu (foto), a declarat ca, in prezent, exista mai multe variante de crestere a salariilor si ca nu a fost luata o decizie in acest sens.

Mocanu a mai spus ca, de exemplu, o majorare a salariilor mici la 810 lei ar insemna un salariu net de 600 de lei. Alte variante discutate cu partenerii sociali sunt 840 sau 850 de lei.

"In functie de varianta pe care o aplicam, numarul celor care beneficiaza de aceste majorari mai consistente variaza intre 550.000 si 750.000 de persoane. Exista doua variante, una cu salariul minim brut de 811 lei, care sa asigure un venit net de 600 de lei, si cealalta varianta cu un minim brut de 850 de lei, care sa asigure chiar ceva mai mult decat 600 de lei net, cam 620 de lei", a spus Valentin Mocanu.

Potrivit proiectului de lege, in 2011, coeficientul minim va fi de 600 de lei, urmand ca salariile sa se stabilesca prin inmultirea acestuia cu ceilalti coeficienti de ierahizare, in functie de ocupatie si de vechime.

Cresterea maxima a salariilor va fi de 12%, procent care se aplica valorilor din decembrie 2010, adica cele rezultate dupa taierea cu 25% din iulie anul acesta. In cazul salariilor care, la 31 decembrie, sunt mai mari decat cele rezultate in urma aplicarii noii legi, majorarea va fi de doar 1%. Daca salariile sunt mai mici decat prevede grila, acestea vor fi majorate pana vor ajunge la valoarea prevazuta in noua lege, dar nu mai mult de 12%.

Militarii, politistii si angajatii din penitenciare vor beneficia de cresteri mai mari, in conditiile in care aceste categorii de angajati vor fi introduse in sistemul public de pensii si li se vor opri contributii sociale din salariu. In acest caz, salariile vor fi majorate, astfel incat acestea sa nu fie inregistreze diminuari in urma colectarii contributiilor la pensii.

Sindicatele, pe de alta parte, nu sunt de acord cu noul mod de calcul al salariilor in sistemul bugetar, principala nemultumire fiind decizia Guvernului de a aplica majorarile la salariile diminuate cu un sfert din acest an.

Proiectul de lege prevede ca legea prin care au fost taiate salariile bugetarilor cu 25% ramane in vigoare si pe parcursul anului viitor, desi initial aceasta stipula ca diminuarile se vor aplica pana la 31 decembrie 2010.