Datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS), referitoare la salariile castigate de romani in luna august, arata o scadere a salariului mediu brut cu 1,2% fata de luna precedenta, respectiv o diminuare cu 16 lei (tot de 1,2%) a castigului mediu net.

In conditiile in care salariile au scazut in majoritatea sectorelor economice si in sectorul bugetar lefurile au fost taiate cu 25%, iar angajatii statului reprezinta aproape un sfert din totalul salariatilor din Romania, cum se face ca, per total, lefurile au scazut doar cu putin peste un procent fata de luna precedenta?

Simplu! Pentru ca, de fapt, salariile bugetarilor nu au scazut cu procentul anuntat de Guvern, iar in cazul angajatilor din administratie, paradoxal, lefurile au crescut!

Potrivit datelor de la INS, fata de luna iunie, salariile in invatamant au scazut cu 25%, in sanatate, cu 20%, iar in administratie, cu 13,9%.

Fata de luna iulie, insa, „in activitatea de administratie publica, castigul salarial mediu net a crescut cu 1,2% in luna august, ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din alte fonduri”, explica Statistica.

Astfel, in adminsitratie s-a castigat, in august, un salariu mediu net de 1.673 de lei, cu 20 de lei mai mult decat in iulie, functionarii plasandu-se, in continuare, printre angajatii cel mai bine platiti din Romania.

In schimb, angajatii din invatamant si sanatate au castigat printre cele mai mici salarii, castigul mediu net in aceste domenii fiind de 1.063 si, respectiv, 1.036 de lei, in scadere fata de luna anterioara.

Pe ansamblul economiei, salariile au scazut in majoritatea sectoarelor, cresteri inregistrandu-se in activitatile de editare, in industria extractiva sau activitatile de servicii in tehnologia informatiei si fabricarea bauturilor.

Cele mai mari salarii au fost castigate, in luna august, de salariatii din transporturi aeriene, de 3.330 de lei, la polul opus situandu-se cei din hoteluri si restaurante, cu 787 de lei pe luna.