Cosmina Rosu preda limba romana la Scoala Generala Nr. 5 din Giurgiu. Alaturi de alti 3.000 de dascali din judet, femeia a castigat in instanta majorarea salariului cu 33%. Asa ca, acum, salariul ei este mai mare cu 8%, in timp ce salariul profesorilor din Romania a scazut cu 25%.

La fel ca in Buzau, primaria nu are insa fonduri. Asa ca autoritatile au cerut ajutorul Ministerului Educatiei, care a trimis o comisie in control. Pe rand, fiecare director care a incadrat profesorii pe salarii mai mari a fost chemat la raport.

"Au spus ca nu am procedat corect, pentru ca noi trebuie sa luam baza din decembrie, cu Legea 330, nu cu Legea 221", a spus Gheorghe Bivolaru, directorul Scolii Nr. 5 din Giurgiu.

Cu alte cuvinte, majorarea cu 33% nu ar fi trebuit sa fie aplicata, desi profesorii au sentinte definitive si irevocabile.

Cazul de la Giurgiu este asemanator cu cel de la Buzau. Toamna trecuta, profesorii de acolo n-au mai intrat trei saptamani la ore, dupa ce primaria nu le-a mai platit majorarile salariale. Acum se judeca din nou, pentru neaplicarea unei decizii definitive si irevocabile.

Sindicatele din invatamant ameninta ca vor merge mai departe, la Curea Europeana a Drepturilor Omului.