Salariatii romani sunt prea scumpi. Rentabilitatea angajatilor a scazut cu 12% in 2010
Rentabilitatea capitalului uman din Romania a scazut cu 12% anul trecut, de la 1,53 la 1,34, indicator masurat ca fiind venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara, euro, dolar sau leu, platita de angajator sub forma de remunerare, potrivit studiului PwC Saratoga 2011.
"Aceasta evolutie nu inseamna ca romanii sunt mai putin productivi. Scaderea rentabilitatii a avut ca motiv cresterea usoara a numarului de angajati si scaderii veniturilor companiilor", a declarat Peter de Ruiter, partener si liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC Romania, potrivit Mediafax.
Costurile cu forta de munca raportate la costurile totale ale companiilor au crescut cu 10%, de la 9,26% in 2009, la 10,13% anul trecut. Cu toate acestea, costurile cu forta de munca din Romania se mentin in continuare scazute in comparatie cu cele din Europa de Vest, potrivit unui comunicat al companiei de consultanta si audit PwC Romania.
"In actualul context economic, cele mai multe companii din Romania s-au confruntat cu o deteriorare a rezultatelor financiare. La aceasta s-a adaugat si o usoara majorare a costurilor cu forta de munca, pe masura ce multe dintre companii au abandonat practicile de munca neplatita sau de angajare cu norma redusa, care au fost utilizate pe scara larga in perioada de apogeu a crizei. Prin urmare, rentabilitatea medie a capitalului uman din Romania a scazut in mod semnificatviv in 2010", a declarat de Ruiter.
Pe de alta parte, specialistii PwC au remarcat o crestere a ratei de recrutare externa in companiile locale in 2010 fata de 2009. Costul recrutarii a scazut de asemenea la jumatate, de la 500 de euro pe angajat la 250 de euro.
"Dupa o cvasi-inghetare a ratei de recrutari externe in 2009, companiile din Romania au inceput din nou sa recruteze personal din afara organizatiei pentru toate pozitiile, rata de recrutare externa dublandu-se in 2010 fata de 2009 (14,1% si respectiv 6,7%). Aceasta este inca o dovada ca firmele autohtone au depasit metalitatea de supravietuire din perioada crizei din 2009 si au inceput sa-si refaca efectivele. Cu toate acestea, in conditiile in care perioada tulbure din punct de vedere economic se pare ca se va prelungi, este important pentru companiile locale sa ramana suple si agile si sa pastreze un control ferm asupra costurilor", a mai spus de Ruiter.
Studiul PwC Saratoga Romania 2011 prezinta date exhaustive referitoare la indicatori ai Capitalului Uman pe baza datelor colectate de la 81 de companii participante din cinci ramuri economice - telecomunicatii si tehnologie, produse industriale, industria farmaceutica, industria bunurilor de larg consum si bancar.
Pe acelasi subiect: