Abia ajuns in Romania, seful misiunii Fondului la Bucu­resti, Jeffrey Franks, a anuntat ca FMI va lua in calcul pentru 2010 o recesiune mai adanca de 0,5% din PIB, dar pana la 3%.

In conditiile in care pe plan extern statului i-ar fi greu sa se imprumute in conditii convenabile si nici pe plan intern relatia cu bancile nu este tocmai buna, surse oficiale au de­clarat pentru Gandul ca la Bucuresti s-a discutat si despre cel mai pesimist scenariu posibil, aplicabil in lipsa banilor de imprumut: plata rationalizata a pen­siilor si a salariilor.

"Pur si simplu statul ar putea rama­ne fara bani, ceea ce inseamna ca va fi nevoit sa rationalizeze cheltuielile. Asta poate insemna si anularea totala a investitiilor si plata cu intar­ziere a salariilor si a pensiilor", au declarat sursele, citate de Gandul.

Aceste zvonuri sunt infirmate de ministrul Finantelor. Romania nu va avea probleme legate de plata pensiilor, pana la sfarsitul anului, potrivit lui Sebastian Vladescu. Intrebat daca sunt bani pentru plata pensiilor pana la finele anului, Vladescu a raspuns afirmativ.