Sindicalisti afiliati la cele cinci centrale sindicale au pichetat, incepand de luni, Palatul Parlamentului, cerand demisia Guvernului, din cauza masurilor de austeritate pe care le-a propus.

Sindicalistii au facut apel si la parlamentari sa voteze motiunea de cenzura si le-au transmis ca atunci cand va fi luata in discutie vor face un lant uman in jurul Palatului Parlamentului.

Ei au spus ca, daca parlamentarii nu vor tine cont de solicitarile sindicalistilor si ale pensionarilor, inseamna ca "nu sunt oameni si nu-si merita locul din Parlament".

Incepand de joi si pana sambata, protestele se vor muta in teritoriu, unde sindicalistii vor organiza pichete la birourile parlamentare si la sediile partidelor. Martea viitoare, Casa Poporului va fi inconjurata de 20.000 de protestatari.

Premierul Emil Boc si-a angajat, luni, raspunderea pe cele doua proiecte de legi, care prevad taieri de salarii si pensii si recalcularea pensiilor speciale. Imediat dupa, PSD-ul a depus motiunea de cenzura intitulata “Opriti genocidul social!”, document care este citit astazi in plenul Parlamentului, urmand ca martea viitoare sa fie votat.

In cazul in care motiunea trece, Guvernul Boc va fi demis, urmand sa se formeze un nou Cabinet. Daca motiunea pica, legile pe care Executivul si-a asumat raspunderea intra in vigoare.

Opozitia mai are nevoie de aproximativ 20 de voturi pentru ca motiunea sa treaca, pe care spera ca le va obtine de la parlamentari PDL nemultumiti de masurile Guvernului, de la independent sau de la minoritati.

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), formatiune politica cristalizata in jurul grupului independentilor din Parlament, care sprijina puterea, a anuntat, ieri, ca nu va vota motiunea opozitiei.