In primul rand, orice crestere de salarii fie ca se realizeaza in sectorul public sau cel privat trebuie sa fie o urmare a unei cresteri de productivitate sau a performantei domeniului in care salariatii isi desfasoara activitatea.

Dar ce performante au obtinut finantele publice in Romania in ultimii ani? A crescut cumva gradul de colectare a veniturilor si ponderea veniturilor in PIB a ajuns cumva la 35-36%?

Nu mai suntem codasi in UE din punct de vedere al ratelor implicite de impozitare sau din punct de vedere al atragerii de fonduri europene? A scazut cumva evaziunea fiscala? S-a imbunatatit infrastructura si nu mai suntem pe ultimul loc in UE din acest punct de vedere? A crescut transparenta si eficienta cheltuirii banului public? Nu, dimpotriva. Mai mult, ne mai putem "lauda" cu "performante" de cresteri peste noapte de impozite, masuri contabile de taieri simpliste de cheltuieli si dublarea datoriei publice. Iar lipsa de productivitate insotita de cresterea salariilor genereaza dezechilibre in economie, inflatie sau deficit de cont curent.

In al doilea rand, la acest moment nu exista sursele necesare pentru marirea salariilor, bugetul pe 2012 nefiind fundamentat prin luarea in considerare a unei astfel de masuri. Sa nu uitam ca veniturile sunt fundamentate pe iluzia atragerii de fonduri europene iar tinta de deficit bugetar este destul de optimista. De unde vor fi luati sau procurati banii pentru majorarea salariilor?

Vor fi afectate alte domenii si cel mai probabil vor fi sacrificate investitiile, asa cum s-a mai intamplat si cu alte ocazii. In opinia unora, acestea vor fi acoperite din veniturile pe care statul le poate obtine din reducerea evaziunii fiscale sau chiar din imprumuturi.

Ambele variante reprezinta grave greseli din punct de vedere economic. Cheltuieli permanente cum sunt cele cu salariile nu trebuie sa fie angajate pe seama unor venituri incidentale cum sunt cele din evaziunea fiscala. Cea mai nedorita modalitate de acoperire a acestora, cu implicatii si mai grave asupra economiei, ar fi apelarea la resurse extraordinare cum sunt imprumuturile.

Si probabil ca, in final, se va ajunge la acest deznodamant tinand cont de faptul ca deficitul bugetar este strans, ca statul a mai rostogolit niste datorii rezultate din sumele castigate in instanta de bugetari, ca la anul efortul pentru acoperirea cresterii salariilor va fi aproape dublu.

Citeste mai multe pe www.zf.ro