Traian Basescu cere reducerea varstei de pensionare pentru femei la 63 de ani si retrimite legea pensiilor in Parlament! VIDEO
Presedintele Traian Basescu a decis sa retrimita legea pensiilor in Parlament si cere parlamentarilor ca varsta standard de pensionare pentru femei sa fie stabilita la 63 de ani. Proiectul de lege impunea egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani, ceea ce a iscat dispute intre opozitie, sindicate si reprezentantii puterii.
Presedintele Traian Basescu a precizat ca a analizat proiectul de lege si ca, din punctul de vedere al legalitatii, nu are nicio observatie de facut.
In ceea ce priveste continutul, presedintele a spus ca singura precizare pe care o are de facut este legata de varsta standard de pensionare pentru femei.
"La articolul 53, alineatul 1, am constatat ca se instituie varsta standard de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. Sunt un sustinator al egalitatii de sanse si de tratament in fata legii pentru femei si barbati, dar nu pot sa nu analizez realitatile socio-economice din Roamania si sa nu constat ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii. Femeile au serviciu in sectorul de stat sau in privat, dar mai au un serviciu si acasa, fac o dubla munca in Romania. In aceste conditii, am hotarat sa retrimit Parlamentului legea pensiilor, considerand oportuna modificarea legii, in sensul stabilirii varstei de pensionare pentru femei la 63 de ani", a spus presedintele Basescu.
Presedintele a cerut parlamentarilor sa faca urgent modificarile cerute, pentru a putea promulga legea cat mai repede.
Curtea Constitutionala a decis, ieri, ca legea pensiilor este constitutionala, dupa ce a fost atacata de PNL si PSD, actul mergand ulterior la Palatul Cotroceni pentru promulgare.
Majorarea varstei de pensionare pentru femei la 65 de ani a iscat lungi discutii inca de la inceputul negocierilor pentru noua lege a pensiilor. Sindicatele au fost cele mai vehemente si au propus mai multe variante, inclusiv reducerea varstei de pensionare pentru femei in functie de numarul de copii nascuti si crescuti.
Ultima varianta propusa de sindicate a fost 63 de ani, varianta aprobata si de comisia de munca din Senat. In plenul Camerei Deputatilor, insa, s-a stabilit ca varsta standard de pensionare pentru femei sa fie egala cu cea a barbatilor, respectiv 65 de ani.
Vezi aici principalele modificari pe care le aduce noua lege:
- Indexarea punctului de pensie cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea salariulul mediu pe economie, luandu-se in calcul indicatorii realizati in anul precedent.
- Cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani si a celui complet la 35 de ani, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor
- Cresterea varstei de pensionare pentru cadrele militare, politisti, functionari din domeniul ordinii publice si apararii si angajati din penitenciare la 60 de ani, pana in 2030 si a stagiului complet de cotizare la 30 de ani
- Eliminarea pensiilor speciale (mai putin in cazul magistratilor) si introducerea tuturor categoriilor profesionale in sistemul public de pensii
- Introducerea obligativitatii platii de contributii sociale in cazul celor platiti pe drepturi de autor sau al persoanelor fizice autorizate
- Majorarea penalizarii pentru pensionarea anticipata, la 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la implinirea varstei legale de pensionare.
Pe acelasi subiect: