Ministrul Muncii a catalogat informatia potrivit careia pensiile militarilor ar putea scadea cu pana la 69% ca fiind "nefericita si nefondata".

Mihai Seitan a precizat ca, in urma simularilor tehnice facute de catre Ministerul Muncii si Casa de Pensii s-a constatat ca unele pensii ale militarilor ar putea chiar sa creasca.

"Sunt doar simulari, la care n-au fost folosite toate datele cand s-a facut calculul, pentru ca unele persoane care au intrat in simulare nu aveau toate documentele necesare si acolo unde lipseau documente a fost folosit salariul mediu pe economie (...) Nu exista un document oficial referitor la simulari, iar daca acest document nu exista, nu pot fi trase concluzii", a spus Seitan.

Guvernul a venit, de asemenea, cu o precizare, potrivit careia simularea a fost efectuata pe un numar prea mic de cazuri pentru a putea fi generalizata, iar scaderea cu 69% este doar un caz punctual.

"Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% ÅŸi 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii", se arata intr-un document public transmis Senatului de catre ministrul Apararii, Gabriel Oprea si afisat pe site-ul acestei Camere.

In aceste conditii, dupa cum arata raspunsul transmis de ministrul Oprea la Senat, "vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, dar ÅŸi cele viitoare", iar cuantumul economiilor care s-ar face nu poate fi stabilit.

Surse oficiale declarau, pentru Mediafax, la jumatatea lunii martie, ca reprezentanti ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS ai SIE intentioneaza sa propuna o serie de amendamente la legea privind sistemul unitar de pensii publice, in cazul in care nu va fi mentinut, in ceea ce priveste aceste categorii, sistemul actual de pensionare.

Potrivit Ministerului Apararii, in prezent, pensiile militarilor sunt cuprinse intre 39 si 5.000 de lei.