Potrivit noului proiect de lege a sanatatii (art. 154), cotele procentuale la contrubutia la asigurarile sociale de sanatate platita de angajator este de 5,2%, aplicata la salariul mediu brut pe tara, pentru fiecare angajat care castiga mai putin decat media.

"Majorarea contributiilor pentru sanatate ar creste foarte mult cheltuielile multor sectoare: hoteluri, restaurante, constructii, textile etc. Toate acestea au foarte multi angajati daca nu cu slariul minim pe economie, cel putin cu salarii sub salariul mediu", a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

El afirma ca daca se majoreaza cheltuielile si firmele nu pot absorbi aceste cresteri, fie lucreaza la negru, fie concediaza o parte din angajati.

"Teoretic, aceasta crestere a contributiilor aduce bani in plus pentru sanatate, dar daca se pierd locuri de munca, nu stiu daca statul castiga ceva", a mai spus Parvan.

In luna iunie 2012, castigul salarial mediu nominal brut lunar a fost de 2.140 lei. Salariul minim brut este 700 de lei pe luna.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), crede ca propunerea prin care cota procentuala de contributie se raporteaza la salariul mediu brut pe economie, si nu la salariul efectiv, este discriminatorie, abuziva si inechitabila. "Pe cale de consecinta, inacceptabila!", a mai spus el.

Plosceanu a mentionat ca societatile de constructii au ponderi semnificative de muncitori necalificati si de personal cu salarii inferioare nivelului mediu pe tara.

"Sectorul este marcat in acesti ani de criza de plati intarziate considerabile, de lupta pentru supravietuire in conditii de profitabilitate incerta si subcapitalizare. Nu vedem ratiunea pentru care angajatorii din acest sector ar trebui sa plateasca taxe care se calculeaza tinand cont de un salariu mediu care, evident, cuprinde si influente ale salariilor din ramuri cu profitabilitate net superioara (petrol, banci, asigurari, farmacie, IT etc.). Nu putem accepta o astfel de abordare. Referentialul trebuie sa fie echitabil si nediscriminatoriu salariul efectiv platit", a mai spus presedintele ARACO.