Pierderea este calculata, conform unui document guvernamental, din oprirea incasarii CASS de la aproximativ 2,35 milioane pensionari.

Conform calculelor efectuate de Guvern, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate va pierde in acest an 763 milioane lei din neincasarea acestei parti din contributie, pierdere asumata si pentru urmatorii ani, intr-un cuantum anual de 1,14 miliarde lei.

Bugetul de stat va fi alimentat insa cu un plus de 70 milioane lei, sub forma impozitului pe venit, ca efect al cresterii usoare a pensiilor prin includerea partii respective din CASS. Pentru un an intreg, impozitul pe venit suplimentar este estimat la 105 milioane lei.

In baza unei ordonante de urgenta adoptate in 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate.

Curtea Constitutionala a constatat insa ca procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 lei.

In sedinta de marti, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent peste limita legala, urmand ca pensionarii sa primeasca inapoi acesti bani, in 16 transe lunare, incepand cu luna iunie.