In cazul contributiilor de sanatate, lucrurile sunt mai complicate. In iunie, iulie si august pensionarii vor primi cate 40 de lei pe luna. Restul banilor vor fi restituiti pana in decembrie anul viitor, in mai multe transe. Mostenitorii celor decedati nu vor primi nimic.

Este vorba despre sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012. Acestea reprezinta diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, scrie Mediafax.

Astfel, pentru sumele retinute in perioada ianuarie - martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012, iar pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011 - aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013. 

Pana in 25 august 2012, Guvernul va aproba prin hotarare graficul si modalitatea de restituire a sumelor prevazute, iar restituirea se va face din oficiu, de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii. 

In nota de fundamentare care insoteste documentul se arata ca, in anul 2012, de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se pierd 286.100.000 de lei, iar anul viitor 1,24 miliarde de lei.  In baza unei ordonante de urgenta adoptate in 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate. 

Curtea Constitutionala a constatat insa ca procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 lei. 

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent peste limita legala, urmand ca pensionarii sa primeasca inapoi acesti bani. 

Pentru a face rost de fonduri, oficialii se gandesc sa taie din cheltuielile cu deplasarile in strainatate ale bugetarilor.