Boc: Codul Muncii este facut pentru romani, sa se angajeze mai usor! VIDEO!
Timp de aproape o ora, premierul Emil Boc si ministrul muncii Ioan Botis au vorbit despre avantajele pe care le vor avea romanii din modificarile aduse Codului Muncii. Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe noul Cod chiar de Ziua Femeii.
Noul Cod al Muncii elimina contractele colective de munca la nivel national. In plus, o persoana poate fi tinuta in perioada de proba 90 de zile, iar angajatul poate testa pentru acelasi post mai mult de trei angajati intr-un singur an. Cu toate astea, managerul poate concedia oricand si fara preaviz un salariat aflat in perioada de testare.
Pe de alta parte, contractele pe o perioada determinata se pot incheia si pe trei ani, in loc de cel mult doi, ca pana acum. In schimb, angajatorii care au mai mult de cinci salariati fara acte risca sa faca inchisoare doi ani.
Sinteza declaratiilor premierului Emil Boc:
- "Guvernul a decis azi sa isi asume raspunderea pe Codul Muncii. Pe scurt, daca Codul Muncii este aprobat, el va merge in celelalte etape procedurale, eventual sesizarea Curtii Constitutionale, apoi spre promulgare la presedintele Romaniei. Asta seara ne-am propus sa va facem o prezentare a Codului Muncii impreuna cu ministrul Munci i."
- "De ce este nevoie de modificarea Codului Muncii: pentru ca romanii sa se poata angaja mai usor."
- " In contextul in care, pe de o parte, flexibilizam piata fortei de munca, vom inaspri drastic sanctiunile pentru cei care vor incerca sa foloseaca munca la negru."
- "Avem o legislatie care nu permite romanului sa-si gaseasca un loc de munca mai usor."
- "Regula ramane in continuare .. contract de munca pe durata nedeterminata".
- "Mai usor se vor putea ocupa locuri de munca".
- "Regula ramane in continuare .. contract de munca pe durata nedeterminata".
- "Mai usor se vor putea ocupa locuri de munca".
- "Noi marim perioada pentru care se poate incheia contractul de munca, de la 24 la 36 de luni."
- "Dam acum posibilitatea ca, dupa expirarea termenului initial, sa se prelungeasca contractul pe perioada determinata doar cu acordul scris al partilor."
- "Daca iti faci treaba si esti performant legea te apara, chiar si in fata instantei."
- "In privinta muncii la negru am inasprit drastic sanctiunile pentru munca la negru. Sa poata fi oamenii angajati mai usor! Sanctiunile sunt de doua feluri. Pe de o parte sanctiunile se tripleaza si de trei ori. Iar daca angajatorul foloseste in munca la negru mai mult de 5 salariati sanctiunea este de natura penala sau inchisoare."
- "Cei care afirma ca prin noul Cod al Muncii dispar contractele colective de munca fac o afirmatie gresita."
- "Nu-i credeti pe liderii sindicali, ca ei urmaresc in primul rand sa-si protejeze propriile interese."
Sinteza declaratiilor ministrului muncii Ioan Botis:
- "Romania are nevoie de mai multi salariati. Romania are nevoie de mai multi contributori."
- "Am promovat modificarile la Codul Muncii pentru ca am constatat ca in ultimii 20 de ani nu s-au facut schimbari."
- "Nu incalcam nicio directiva europeana."
- "In perioada de proba, angajatul sau angajatorl poate sa decida. Noi sprijinim o anume mobilitate de care piata muncii are nevoie."
- "Accept sa fiu atacat fara nicio problema, am lucrat in aproape toate domeniile economiei. As vrea sa transmit liderilor sindicali ca acest cod al muncii nu le favorizeaza interesele. Avem nevoie de reglementari pe fiecare nivel sectorial."
Modificarile aduse de noul Cod al Muncii:
• Concedierile colective vor fi facute in principal dupa criterii de performanta si dupa indeplinirea obiectivelor. Abia apoi, pentru departajare se vor lua in calcul criteriile de natura sociala.
• Angajatorul poate angaja pe altcineva in locul celor concediati colectiv, imediat dupa momentul disponibilizarilor.
• Preavizul este cel convenit de parti in contractul individual de munca. Nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariati si de 45 de zile lucratoare pentru sefi.
• Perioada de proba va fi de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
• Angajatorul poate angaja succesiv mai mult de trei persoane in perioade de proba pentru acelasi post.
• Angajator are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala si criteriile de evaluare a realizarii acestora.
• Delegarea unui salariat poate fi dispusa pentru cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 in 2 luni
• Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 3 ani.
• Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana cu tot cu ore suplimentare.
Munca la negru se pedepseste cu inchisoarea.
• Angajatorul este amendat cu 10.000 pana la 20.000 lei pentru primirea la munca a pana la 3 persoane fara incheierea unui contract individual de munca. Pentru mai mult de 3 persoane pedeapsa este inchisoare de la 1 la 2 ani sau amenda penala.
• Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda penala fapta persoanei, care in mod repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.
Declaratiile de luni
Premierul si ministrul Muncii le-au cerut romanilor "sa nu cada prada manipularii" sindicatelor privind modificarea Codului Muncii, sustinand ca liderii sindicali urmaresc doar protejarea propriilor interese si arunca pe piata afirmatii fara acoperire legate de efectele noilor reguli pe piata muncii.
"Solicit tuturor romanilor sa nu cada prada manipularii liderilor sindicali. Nu-i credeti pe liderii sindicali, pentru ca urmaresc doar protejarea propriilor interese", a spus Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.
Un mesaj similar a fost lansat, in aceeasi conferinta de presa, de ministrul Muncii, Ioan Botis, care a tinut sa ii asigure pe toti cetatenii Romaniei ca, in calitate de ministru al Muncii, este extrem de constient si de responsabil fata de ceea ce reprezinta modificarile la Codul Muncii.
"Vreau sa va asigur ca am promovat aceste modificari dupa ce am constatat ca, timp de 20 de ani, piata muncii s-a schimbat foarte putin in Romania si nu are dinamica necesara. I-as ruga pe toti romanii, in special pe cei care cred ca isi pot valoriza munca si pot trai din munca lor onesta si cinstita, sa creada si un ministru care in ultimul timp a redus rata somajului, a crescut numarul contractelor de munca in Romania si a redus cheltuielile cu asistenta sociala cu 6,8% in ultima luna a anului 2011. Nu vad de ce ar fi crezuti cei care timp de 20 de ani au clamat ca stiu ce este mai bine pentru Romania, cu conditia ca ei sa ramana pe acele pozitii de lideri sindicali, si au dovedit pana acum ca, din pacate, nu au reusit sa transforme nimic in bine in ceea ce ii priveste. Din pacate, nu au reusit sa transforme in bine nici macar viata celor pe care sustin ca ii reprezinta", a spus Botis.
El a aratat ca statul are nevoie de mai multi salariati, de mai multi contributori, si a transmis romanilor ca nu merita sa iasa in strada, ci sa astepte efectele pozitive care vor aparea pe piata muncii.
"Asteptati, nu va temeti cei care stiti sa triti din munca dumneavoastra", a fost mesajul ministrului Muncii.
Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament pe noul Cod al Muncii marti, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente pana vineri, la ora 20.00.
Proiectul a fost aprobat in sedinta de luni a Executivului.
Vineri, reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor.
Opozitia si-a anunta intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.
Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.
Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.
In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.
BNS: Majorarea numarului de contracte temporare potrivit CM duce la cresterea somajului
Majorarea numarului de contracte temporare, potrivit CM, nu duce la scaderea somajului, ci la cresterea acestui fenomen, astfel ca nu se justifica o asemenea reglementare, experienta europeana demonstrand consecintele negative ale acestei dinamici, se arata intr-un studiu al BNS.
Intr-o lucrare de referinta, foarte tehnica, asupra efectelor flexibilizarii pietei muncii din Franta prin introducerea pe scara larga a contractelor de munca temporare, se arata ca principalul efect a fost incetarea multor contracte de munca pe perioada nedeterminata si transformarea lor in contracte pe perioada determinata, cu consecinte in cele din urma asupra cresterii somajului.
Locurile de munca nou create nu erau in realitate noi, ci proveneau din segmentarea celor existente, se arata intr-un comunicat al BNS.
Pentru Italia, economistii spun ca locurile de munca temporare au inlocuit locurile de munca permanente, contrar asteptarilor autoritatilor care sperau ca ele sa readuca somerii in randul persoanelor ocupate. Probabilitatea ca un angajat temporar sa se regaseasca peste doi ani in randul somerilor este de 1 la 4.
Diferenta nu o reprezinta cu precadere angajatii permanenti, ci trecerea de la angajare temporara la alta angajare temporara sau la inactivitate nerecompensata cu ajutor de somaj, potrivit studiului.
Locurile de munca atipice sunt disproportionat de mult detinute de tineri, femei si de persoanele slab calificate, iar ele ofera un acces mai scazut la beneficii precum concedii platite, concedii de maternitate, concedii de boala sau ajutoare de somaj, de asemenea ofera un acces mai scazut la training si introduc o sursa suplimentara de insecuritate si duc la dualizarea pietei muncii, potrivit studiului.
"Capcana somajului va fi suplimentata prin capcana locurilor de munca temporara. Ambele vor creste in paralel, ducand la excluziune sociala mai accentuata. Angajatii temporari sunt platiti in medie in UE cu 15% mai putin decat angajatii permanenti, la aceleasi caracteristici individuale si pentru aceleasi sarcini de lucru", se arata in studiu.
Potrivit documentului, un efect "pervers" pe care il va avea flexibilizarea pietei muncii va fi intoarcerea la situatia existenta inaintea celui de al doilea razboi mondial, caracterizata de "proletarizarea" pietei muncii, termenul fiind folosit cu intelesul de marginalizare.
Din ce in ce mai multi angajati se vor simti marginalizati, abandonati sau neprotejati, fara posibilitatea de a-si planifica viitorul, traind in incertitudine si la limita subzistentei sau sub aceasta. Angajatorii vor avea controlul, in detrimentul drepturilor si sigurantei angajatilor, iar inegalitatile sociale vor creste accelerat intre angajatii stabili si cei aflati intr-o forma precara de angajare.
Realizatorii studiului au calculat impactul financiar al modificarilor aduse Codului Muncii, folosind date ale mai multor firme, inclusiv multinationale care opereaza in Romania. Rezultatul este in medie o economie de 15% - 20% din costurile cu forta de munca. Dar orice economisire pentru firme care provine din reducerea salariilor (prin diferite mecanisme) reprezinta un cost pentru angajati.
Flexibilizarea pietei muncii este in general redistributiva, de la detinatorii fortei de munca la detinatorii capitalului, "flexibilizarea pietei muncii ducand la dezbinare sociala".
O realocare a veniturilor de la salariati la detinatorii de capital duce la cresterea inclinatiei de a economisi, scaderea consumului (in consecinta) si ca urmare la cresterea somajului din cauza diminuarii cererii.
O consecinta neintentionata, dar foarte probabila, a flexibilizarii pietei muncii este scaderea veniturilor bugetare atat prin diminuarea cererii, cat si pentru ca unele locuri de munca permanente vor fi inlocuite de locuri de munca temporara, cu salarii mai mici. Mai mult, insecuritatea locurilor de munca se va concretiza si in incertitudinea veniturilor bugetare.
Orice castig prin flexibilizarea pietei muncii sau dereglementarea pietelor va fi mai eficient si mai usor acceptat daca se petrece intr-un moment in care cererea agregata este puternica si previziunile privind evolutia pietei sunt favorabile.
Mai mult, reducerea fiscalitatii pe munca nu are efectul scontat asupra cresterii ocuparii decat in prezenta mecanismului negocierilor colective.
Pe acelasi subiect: