Dupa intregul scandal declansat la finele anului trecut referitor la durata concediului de crestere a copilului si la cuantumul indemnizatiei, ordonanta prin care statul sprijina familia pentru cresterea copilului produce surprize in continuare.

Astfel, ministerul propune ca, in cazul parintilor care se intorc la munca dupa primul an de concediu, angajatorul este obligat sa nu-i concedieze timp de sase luni.

Prevederea nu se regaseste insa si in cazul parintilor care aleg sa stea acasa doi ani in concediu, fie ca aleg varianta fara plata, fie ca o aleg pe cea cu indemnizatia plafonata la 1.200 de lei.

Si, daca, initial, pozitia ministerului a fost ca este vorba despre o scapare in lege, care va fi remediata, astazi, atat secretarul de stat Nicolae Ivaschescu, dar si ministrul Ioan Botis, au recunoscut ca beneficiul se acorda numai celor care se intorc la munca dupa un an, pentru a incuraja reintegrarea in campul muncii.

"In ordonanta 111 (ordonanta prin care se reglementeaza concediul pentru cresterea copilului, n.r.) am spus foarte clar: mamicile care doresc sa se intoarca la locul de munca mai repede primesc un stimulent de 500 lei, dar, in acelasi timp, pentru acest curaj de a se intoarce la locul de munca garantam inca sase luni acel loc de munca, dupa un an de zile. Deci un an de zile nimeni, niciun angajator nu te poate concedia, atata vreme cat esti in concediu de crestere a copilului, dar dupa aceea, dupa primul an, sau in cazul familiilor care au copil cu dizabilitate dupa trei ani, inca sase luni noi garantam acel loc de munca", a spus Botis, la Bistrita.

Ministrul a acceptat totusi ca statul nu poate garanta locul de munca in cazul unui faliment, de exemplu.

"Daca da faliment, se incheie contractul. Sunt situatii de exceptie si, intr-o economie de piata, exista si aceste situatii. Garantam acel loc de munca atata vreme cat acea institutie sau firma este viabila si functioneaza", a explicat Botis.

Astfel, statul limiteaza acest drept care se va acorda numai unei categorii de parinti. Acest drept exista si in legislatia anterioara, dar nu in ordonanta care stabilea indemnizatia, ci in Contractul Colectiv de Munca (CCM).

Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, ralariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul Muncii", spune Art. 76, alin. 3 din CCM.

Prevederea exista si in CCM-ul negociat pentru acest an, dar nu se va mai aplica la general, in conditiile in care Ministerul Muncii a stipulat in mod expres in ordonanta ca vor fi protejati timp de sase luni doar parintii care s-au intors la munca dupa un an de concediu.

Mai citeste si:

Guvernul a decis: Mamele au si optiunea sa stea acasa doi ani cu o indemnizatie plafonata!
Este oficial: concediul maternal platit, redus la jumatate, din 2011! Cuantumul indemnizatiei ramane acelasi!
Basescu: “Toata tara asta a devenit o tara de mamicute si bebelusi!”