Companiile britanice au platit anul trecut dividende record de peste 100 miliarde de dolari
Companiile din Marea Britanie au acordat anul trecut dividende record de 67,8 miliarde de lire sterline (105,6 miliarde de dolari), depasind maximul inregistrat in 2008, odata cu reluarea platilor de catre BP si rezultatele bune din sectorul minier, transmite Bloomberg.
Platile companiilor britanice catre actionari au crescut pe ansamblul anului pentru prima data din 2008, cu o evolutie pozitiva a dividendelor in toate cele patru trimestre. Comparativ cu 2010, valoarea totala a dividendelor platite a urcat cu 19%, potrivit companiei Capita Registrars, care citeaza date ale Exchange Data International.
BP, al doilea mare producator de petrol din Europa, a platit 3,6 miliarde de lire sterline in 2011, cu 1,8 miliarde de lire sterline mai mult ca in 2010. Grupul a suspendat platile in 2010, dupa ce un accident la platforma petroliera din Golful Mexic a condus la cea mai grava scurgere acidentala de petrol din lume.
"Dividendele record ofera investitorilor un motiv de incredere in contextul crizei din zona euro si a stagnarii recuperarii economice in Marea Britanie. Majorarea dividendelor inseamna ca randamentul actiunilor arata deosebit de atractiv in prezent, chiar daca exista riscuri pentru astfel de investitii", a declarat directorul general al Capita Registrars, Charles Cryer.
Royal Dutch Shell si-a mentinut pozitia de cel mai important platitor de dividende, distribuind actionarilor 6,7 miliarde de lire sterline, o zecime din suma totala de 68 miliarde de lire sterline.
Citeste si: