Potrivit studiului Manpower, in topul celor mai cautati angajati pe piata muncii se mentin, ca si in ultimii doi ani, inginerii, muncitorii calificati si reprezentantii de vanzari.
In categoria muncitorilor calificati intra electricienii, zidarii, tamplarii, contructorii, instalatorii sau sudorii. De obicei, aceasta categorie de angajati trebuie sa aiba anumite competente specializate, care presupun experienta sau se invata in cadrul unui program de ucenicie.
O alta categorie de angajati greu de gasit pe piata muncii din Romania in 2010 o reprezinta operatorii de productie, dar si soferii si muncitorii necalificati, care au urcat cateva pozitii in top fata de anul trecut.
Astfel, daca anul trecut procentul companiilor care nu-si gaseau pe piata muncii angajatii de care aveau nevoie depasea 60%, in 2010 acesta a scazut la 36%, mentinandu-se cu 5 procente peste media globala si cu 13 procente peste media regionala a statelor din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
"Desi numarul de companii care intampina dificultati in acoperirea pozitiilor cheie s-a redus simtitor in 2010 fata de 2009, datorita schimbarilor aparute in raportul cerere/oferta, deficitul de talente ramane inca o problema importanta pentru peste o treime din angajatorii din Romania. Acest rezultat al studiului confirma faptul ca nu atat numarul candidatilor disponibili pe piata muncii este important, cat mixul si nivelul competentelor acestora. Cresterea numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca nu elimina nevoia confirmata in ultimii ani de investitii in oameni atat in timpul anilor de studiu, cat si in cadrul companiilor angajatoare”, sustine Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania.
Potrivit acesteia, solutia pe care angajatorii o au in acest moment este sa isi extinda cautarile catre acei candidati care pot migra de la un sector de activitate la altul, dintr-un oras in altul, catre cei care isi doresc o schimbare de roluri in cadrul companiei lor si catre candidatii nou intrati pe piata muncii. Programele de instruire si de dezvoltare sunt cheia de acces catre aceasta sursa de candidati.
“Pentru reducerea diferentei dintre nevoia angajatorilor pentru acoperirea pozitiilor cu deficit si nivelul competentelor si abilitatilor candidatilor existenti, companiile se indreapta din ce in ce mai mult catre zona de potential antrenabil. Astfel, compensarea unui nivel mai redus al competentelor necesare ce pot fi dezvoltate pe parcurs se face prin atragerea de persoane cu abilitati de invatare rapida, cu initiativa, flexibile, orientate catre performanta“, precizeaza Camelia Stanculescu.
Studiul Manpower mai releva faptul ca, la nivel global, Japonia este tara in care angajatorii isi gasesc cel mai greu salariatii potriviti, 76% dintre manageri declarand acest lucru. Japonia este urmata de Brazilia (64%), Argentina (53%), Singapore (53%), Polonia (51%), Australia (45%), Hong Kong (44%) sau Mexic (43%).
Vezi topul celor mai cautati angajati pe piata muncii din Romania:
1. Ingineri
2. Muncitori calificati
3. Reprezentanti vanzari
4. Soferi
5. Manageri
6. Operatori productie
7. Muncitori necalificati
8. Personal IT
9. Personal pentru hoteluri si restaurante
10. Personal contabil si financiar
Sursa: Studiu Manpower
NOTA: In vederea realizarii studiului, Manpower a intervievat 750 de angajatori din Romania. Marja de eroare este de +/- 3,6%. La nivel mondial, au fost intervievati peste 35.000 de angajatori din 36 de tari.
Vrei un job bun sau un credit ieftin? Gasesti si pe Facebook