Decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta in sedinta de miercuri a Guvernului.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat ca posturile vacante vor fi ocupate in baza unei aprobari a Guvernului, dupa centralizarea acestor posturi si prin redistribuire de locuri cu prioritate catre institutiile implicate in gestionarea fondurilor UE.

Locurile vacante vor fi centralizate la Ministerul Finantelor pana pe data de 15 ale fiecarei luni.

Guvernul a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca va bugeta angajarea a aproximativ 100 de functionari care sa lucreze in domeniul atragerii fondurilor UE, la nivelul celor cinci autoritati de managament.

In urma cu un an, Executivul suspenda ocuparea prin concurs a posturilor din sectorul public, cu exceptia doar a unui procent de maximum 15% din totalul posturilor vacante, dar numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Legislatia in vigoare prevede ca salariile de baza pentru functionarii care gestioneaza fonduri UE pot fi majorate cu pana la 75%, in functie de indeplinirea unor criterii.

Activitatea angajatilor este evaluata cel putin o data pe an, ocazie cu care procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultate.