In urma discutiilor cu sindicatele, care au avut loc astazi la Ministerul Finantelor, reprezentantii Guvernului sunt gata sa modifice din nou legislatia, numai ca sa scape de gura sindicalistilor.

Cei de la minister au fost de acord sa se gaseasca o solutie pentru ca oamenii sa-si primeasca veniturile pe care le aveau in decembrie 2009. Eliminarea sporurilor pe care ei le considera nelegale se va face treptat, Guvernul urmand sa gaseasca o solutie in acest sens. Cel mai probabil ordonanta de aplicare a legii unitare de salarizare va fi modificata in perioada urmatoare”, a declarat, pentru incont.ro, vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu.

Potrivit acestuia, in acest caz, bugetarilor care au primit salarii mai mici in ianuarie si februarie li se va acorda diferenta, astfel incat sa aiba acelasi venit ca anul trecut. El a mai spus ca in cazul in care se vor descoperi situatii in care salariatii luau sporuri in afara legii, este treaba Curtii de Conturi sa recupereze acesti bani in instanta.

Decizia Guvernului vine dupa ce, de la inceputul anului, tot mai multi bugetari, mai ales din educatie si sanatate, s-au plans ca au primit salarii mai mici decat in 2009, desi legea prevedea ca acestea sa nu scada.

Reprezentantii Ministerului Muncii au dat, initial, vina pe contabili, care nu au stiut sa aplice noua lege, dupa care au venit cu alta explicatie: au fost eliminate din veniturile angajatilor sporurile considerate in afara legii.

In legatura cu majorarea salariului minim de la 600 la 705 lei, sindicalistii au primit asigurari de la reprezentantii Executivului ca vor lua in calcul aceasta crestere, dar ca trebuie sa faca mai intai un studiu de impact.

Problema cu majorarea salariului minim sunt companiile nationale din minerit sau CFR-ul, al caror fond total de salarii ar creste cu aproape 18% daca s-ar majora salariul minim. Acesta este motivul pentru care Guvernul este reticent la cresterea salariului minim, si da vina pe patronate, spunand ca ele nu sunt de accord”, a spus Apostoiu.

Vicepresedintele Cartel Alfa a mai precizat ca sindicatele vor continua seria de proteste in tara, inceputa in aceasta saptamana.

Sindicatele urmeaza sa aiba vineri o intalnire cu premierul Emil Boc, unde vor fi abordate din nou subiectele legate de legea salarizarii si de majorarea salariului minim, dar si modificarea proiectului legii pensiilor, subiect care a fost discutat luni, la Ministerul Muncii.