Dascalii se pregatesc sa blocheze anul scolar! Profesorii din Buzau reiau protestele in strada!
Aproximativ 1.500 de cadre didactice din Buzau vor organiza, maine, un miting in centrul orasului. Ei reiau, astfel, seria protestelor incepute in urma cu aproape o luna, fiind nemultumiti ca reprezentantii Ministerului Educatiei nu au avut nicio reactie cu privire la revendicarile lor. Profesorii cer acordarea majorarilor salariale castigate in instanta.
"Nu avem niciun semnal nici de la Ministerul Educatiei si nici de la Executiv si de aceea ne gandim ca ar trebui sa gasim ai alte forme de exprimare a luptei sindicale. Vom continua, poate sub o alta forma, pana cand dialogul surzilor va inceta si cei care trebuie sa ia masuri ne vor auzi", a declarat liderul sindical al cadrelor didactice din Buzau, Saul Bularca, citat de Mediafax.
Profesorii din Buzau au inceput protestele in urma cu aproape o luna, acestia refuzand sa intre la ore si sa noteze elevii.
In ultimele saptamani acestia au organizat mai multe marsuri si mitinguri in orasul Buzau, ultimul dintre ele finalizandu-se cu o altercatie intre protestatari si fortele de ordine.
Cadrele didactice au protestat si in alte judete din tara, ei amenintand cu o greva generala pe 22 aprilie si cu blocarea anului scolar, in iunie.
Nemultumirile cadrelor didactice sunt legate de refuzul Guvernului de a le acorda drepturile salariale restante, pe care acestea le-au castigat in instanta.
Guvernul Boc a decis, printr-o ordonanta de urgenta, ca plata drepturilor salariale castigate de bugetari in instanta sa se faca esalonat, din cauza lipsei de bani la buget.
Saptamana trecuta, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea actului emis de Guvern. El a precizat, totodata, ca in ordonanta Guvernului este stipulat "cu viclenie" ca "orice procedura de executare silita se suspenda de drept", iar acest lucru incalca normele constitutionale.
"Acest lucru nu se poate face. Este o incalcare grava a Constitutiei. In sistemul constitutional de la noi, o hotarare judecatoreasca poate fi anulata doar de o alta instanta judecatoreasca, iar Guvernul, prin aceasta ordonanta, prin care reesaloneaza aceasta datorie catre salariati, vrea sa eludeze hotararile judecatoresti", a spunea Ioan Muraru, saptamana trecuta.
Potrivit sindicatelor, aproximativ 80.000 de profesori au castigat in instanta majorarea salariilor cu 33%, in conformitate cu legea adoptata in 2008, bani pe care Ministerul Educatiei i-a platit in unele cazuri. Platile au fost suspendate odata cu aplicarea legii unitare de salarizaare.
Pe acelasi subiect: