"Nu avem niciun semnal nici de la Ministerul Educatiei si nici de la Executiv si de aceea ne gandim ca ar trebui sa gasim ai alte forme de exprimare a luptei sindicale. Vom continua, poate sub o alta forma, pana cand dialogul surzilor va inceta si cei care trebuie sa ia masuri ne vor auzi", a declarat liderul sindical al cadrelor didactice din Buzau, Saul Bularca, citat de Mediafax.

Profesorii din Buzau au inceput protestele in urma cu aproape o luna, acestia refuzand sa intre la ore si sa noteze elevii.

In ultimele saptamani acestia au organizat mai multe marsuri si mitinguri in orasul Buzau, ultimul dintre ele finalizandu-se cu o altercatie intre protestatari si fortele de ordine.

Cadrele didactice au protestat si in alte judete din tara, ei amenintand cu o greva generala pe 22 aprilie si cu blocarea anului scolar, in iunie.

Nemultumirile cadrelor didactice sunt legate de refuzul Guvernului de a le acorda drepturile salariale restante, pe care acestea le-au castigat in instanta.

Guvernul Boc a decis, printr-o ordonanta de urgenta, ca plata drepturilor salariale castigate de bugetari in instanta sa se faca esalonat, din cauza lipsei de bani la buget.

Saptamana trecuta, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea actului emis de Guvern. El a precizat, totodata, ca in ordonanta Guvernului este stipulat "cu viclenie" ca "orice procedura de executare silita se suspenda de drept", iar acest lucru incalca normele constitutionale.

"Acest lucru nu se poate face. Este o incalcare grava a Constitutiei. In sistemul constitutional de la noi, o hotarare judecatoreasca poate fi anulata doar de o alta instanta judecatoreasca, iar Guvernul, prin aceasta ordonanta, prin care reesaloneaza aceasta datorie catre salariati, vrea sa eludeze hotararile judecatoresti", a spunea Ioan Muraru, saptamana trecuta.

Potrivit sindicatelor, aproximativ 80.000 de profesori au castigat in instanta majorarea salariilor cu 33%, in conformitate cu legea adoptata in 2008, bani pe care Ministerul Educatiei i-a platit in unele cazuri. Platile au fost suspendate odata cu aplicarea legii unitare de salarizaare.