Guvernul a aprobat in sedinta din aceasta seara normele de aplicare a legii salarizarii bugetarilor, care mai stabileste blocarea angajarilor in sistemul public in 2010, dar si modul in care vor fi reincadrati in functii angajatii statului.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca exista aproximativ 30 de institutii de stat, printre care si AVAS, in care legea unitara de salarizare se va aplica dupa expirarea contractelor colective de munca. In acest caz, salariile din aceste institutii vor fi pastrate la nivelul de anul trecut.

Seitan a adaugat ca reincadrarea personalului bugetar se va face in functie de treptele de vechime si de grade, iar nivelul salariilor va fi cel din decembrie 2009. Pentru sporurile care au fost eliminate prin legea unica, vor fi acordate indemnizatii de completare prin care sa se mentina aceleasi salarii de anul trecut. In schimb, pentru anul 2010 nu se mai acorda salariul de merit.

Anul 2010 este anul inghetarii salariilor si a angajarilor la stat. Singurele salarii care vor creste vor fi cele sub 705 lei. In cazul in care salariul de baza adunat cu sporurile depaseste aceasta valoare, acesta nu va fi majorat.
In ceea ce priveste angajarile, ministrul Muncii a explicat ca blocarea acestora se va face in 2010, nu si in 2011. “Masurile de anul trecut care se refereau la inghetarea numarului de salariati si posibilitatea de angajare numai la plecarea la sapte insi a unei singure persoane se pastreaza si anul acesta, nu si pentru anul viitor. Doar pentru 2010", a spus Seitan.

Desi legea salarizarii unitare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, contabilii din institutiile de stat nu au stiut pana acum sa calculeze noile salarii ale bugetarilor din cauza lipsei normelor de aplicare. Reprezentantii angajatilor de la stat se tem ca salariile ar putea sa intarzie in aceasta luna din cauza intarzierii cu care au fost adoptate normele.