Sindicalistii din Educatie: Facem greva! Bacalaureatul, sub semnul intrebarii
Sindicalistii din invatamant au iesit nemultumiti de la discutiile de aproape trei ore cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, precizand inca o data ca mentin greva din 31 mai si ca sustinerea examenului de bacalaureat ramane sub semnul intrebarii, ei cerand o intrevedere urgenta cu premierul. De cealalta parte, Funeriu a anuntat ca examenul si anul scolar se vor incheia in conditii optime, chiar daca situatia actuala este una "dificila".
"Prioritatea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului este organizarea examenului de bacalaureat. Ministerul Educatiei va lua toate masurile care se impun pentru ca examenul de bacalaureat si anul scolar sa se incheie in conditii optime. Joi vom anunta toate masurile pe care le vom lua in acest sens", a spus Daniel Funeriu dupa intalnirea cu sindicalistii.
Cealalta tabara are insa alta parere. "Greva din 31 mai va avea loc. Este decizia tuturor confederatiilor sindicale. Guvernul a propus masuri inacceptabile pentru Educatie, in contextul in care ar fi existat alte solutii, respectiv analiza in totalitate a sectorului bugetar, din ultimii cinci ani, mai ales in privinta angajarilor. Invatamantul este la limita supravietuirii", a declarat Simion Hancescu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, dupa intalnirea cu ministrul Funeriu.
La randul lui, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus ca, din 2004 si pana in 2010, numarul bugetarilor a crescut cu peste 300.000, dar acest lucru nu s-a intamplat in invatamant, unde intr-un singur an au fost reduse 32.000 de posturi, respectiv 10% din totalul celor existente.
"Situatia este dificila in acest moment in invatamant, iar ministrul Educatiei ne-a cerut tot timpul sa ne gandim la copii si sa renuntam la blocarea examenului de bacalaureat", a aratat Nistor.
Acesta a precizat ca ministrul se afla intr-o situatie delicata, aceea in care trebuie sa reduca salariile, dar si in situatia in care cere ca bacalaureatul si anul scolar sa se incheie in conditii bune.
"Noi nu putem garanta acest lucru. Nu ni s-a facut nicio oferta. I-am cerut sa aiba o atitudine transanta si sa nu accepte diminuarile salariale si nici un sacrificiu in sistemul de educatie. I-am propus sa ia masuri de restructurare in unitatile unde s-au facut incadrari masive", a adaugat el.
Iar liderul Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, a sustinut ca si cadrele didactice din invatamantul superior vor participa la greva si nu vor lua parte in comisiile de bacalaureat. Cea mai grea situatie din invatamantul superior o au cadrele debutante - preparatori, asistenti - acestia avand cele mai mici salarii.
"Ministrul Educatiei ne-a spus ca stie acest lucru, dar ca Romania atat isi poate permite in acest moment", a precizat Hadar.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, i-a invitat marti, la ora 17:00, la negocieri pe liderii federatiilor sindicale din invatamant, pentru a discuta despre masurile pentru evitarea blocarii anului scolar si a grevei generale din 31 mai anuntate de sindicalisti. Liderii sindicali nu s-au aratat increzatori in solutiile care vor fi oferite la aceasta discutie, spunand ca va fi mai mult "o intalnire de cafea".
Sindicalistii din educatie au anuntat greva generala in 31 mai, zi in care are loc proba de competente lingvistice intr-o limba straina. Cadrele didactice nu mai trec din 13 mai notele elevilor in catalog si nu mai participa la evaluarile nationale si la bacalaureat, ceea ce inseamna blocarea anului scolar.